Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Hagyomány és fenntartható fejlesztés  az agráriumban

Hagyomány és fenntartható fejlesztés az agráriumban

Takács Zsuzsa • fotó: FitoHorm Kft.

FitoHorm termékcsalád: több mint kiváló lombtrágya.

Kezdetektől hitt a FitoHorm termékek növények fejlődésére gyakorolt jótékony hatásában. Szabó Márton, a bajai székhelyű FitoHorm Kft. alapítója, világéletében a mezőgazdaságban képzelte el a boldogulását. Az elismert szakember agráregyetemi végzettséggel növénytermesztési agronómusként került Bajára, és ott vált részesévé a növények hiánybetegségeit kiküszöbölő új szer kifejlesztésének. Újító szellemiségének, kitartásának köszönhetően a rendszerváltás után elindította a FitoHorm Kft-t, mely szoros kapcsolatban áll a gazdálkodókkal. A vállalkozás erejét adja, hogy több lábon áll, és évekkel ezelőtt generációváltás történt. Szabó Attila és Szabó Balázs ügyvezető igazgatókként jegyzik az autószervizzel és szállodai szolgáltatással is foglalkozó vállalkozást, a mezőgazdasági ágazatot Forrai Dusán cégvezető irányítja.

Visszatekintés

Az 1970-es évek derekán a magyarországi szakemberek, agronómusok több kísérlet eredményeképpen rájöttek, hogy, hogy a mikroelemek pótlása lombon sokkal hatékonyabb és gyorsabb, mint a talajon keresztül. A Vaskúti Bácska Mg. Téesz is részese volt a kísérleteknek. Az 1980-as évek elején az akkori vezetőség úgy döntött, hogy a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás a növénytermesztési technológiák szerves részévé válik, és a Fitohorm névre keresztelt mono termékcsalád gyártását kezdeményezte. A jól képzett agrár- vegyészszakemberek munkáját – a csoport meghatározó alakja volt Dr. Körös Endre professzor, az ELTE kémiai tanszékének egykori vezetője – siker koronázta, hiszen a találmányból szabadalom lett.
Ennek újdonsága egy speciális kelátképző, mellyel a fémeket stabil formában tudják tartani, és a növények számára könnyen felvehetővé válnak. A többéves kísérleti és engedélyezési eljárás során a programban résztvevő gazdák számára is beigazolódott a FitoHorm termékcsalád növényekre gyakorolt pozitív hatása.
A rendszerváltás után a téeszek felbomlásával az egykori szaktanácsadó, agronómus, Szabó Márton nem hagyta, hogy a lombtrágya üzletág is végleg bezárjon. Hitt benne, hogy a politikai változások ellenére a mezőgazdaságban a tápanyag-utánpótlásra továbbra is szükség lesz, így 1990-ben megalapította a Fitohorm Kft-t, mely az odaadó szakszerű munkának és a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően évről-évre bővült. Az első agrárcégek között volt 1995-ben, melyek országos szaktanácsadói hálózatot hoztak létre.

Termékpaletta

A FitoHorm Kft. folyamatosan bővíti termékpalettáját a szakmai és piaci igényeknek megfelelően. Jelenleg a TURBO termékcsalád fejlesztése zajlik. Ezen termékek a makro- és mikroelemeket olyan magas százalékban és speciális összetételben tartalmazzák, amelyek kis mennyiségben is hatékonyan biztosítják a tápanyag-utánpótlást a növények számára.
A család legújabb tagja a FitoHorm Turbo Mangán, ami magas mangán és molibdén tartalmának köszönhetően segíti a növény gyökeresedését és a virágszervek kialakulását. A vállalkozás által működtetett FITOSERVICE szolgáltatást évről-évre egyre több gazdálkodó veszi igénybe a szolgáltatási területen. Ennek keretében felkészült szakemberek adnak útmutatást a beszerzéssel és a felhasználással kapcsolatban is.
A FitoHorm Kft. országszerte szoros együttműködésben dolgozik a növényvédő szer- és műtrágya nagykereskedő hálózattal, ahol a termékeik azonnal, vagy rövid határidőn belül beszerezhetők. Jól kiépített logisztikai ügyvitel segíti a zavartalan forgalmazást. A megnövekedett kereslet és gyors kiszolgálás érdekében folyamatosan korszerűsítik vegyi üzemüket, valamint a gyártás mellett a logisztikai és a raktározási kapacitást is.

Alapelv a megbízhatóság

A FitoHorm Kft. alapítása után jelentősen növekedett, modernizálódott, de egyvalami negyven év alatt változatlan. A cég által képviselt értékek között továbbra is egyik legfontosabb alapelv a megbízhatóság. Amikor a cégalapító Szabó Mártont egy szaklap arról kérdezte, hogy lehetséges, hogy sikeres működése, növekedése ellenére elkerülte a FitoHorm Kft. a fúziót, illetve az ágazatot jellemző felvásárlást, akkor a szakember úgy fogalmazott: „Nemcsak a mezőgazdaságban vagyunk jelen, hanem több lábon állunk. Fiaim vezetik a cégeket, házastársaik is ezeknél dolgoznak, szinte mindenki megtalálta itt a helyét. Szeretjük ezt a munkát, én az életem nagyobb részét itt töltöttem, ma nyugdíjasként is dolgozom. Nem volt soha kérdés, hogy folytatni kell.”
A nagyszerű termékek mellett talán ez a FitoHorm-titok.

Részletes termékinformáció honlapunkon:

www.fitohorm.hu