MENÜ
2024. július 16.
Valter
Hadseregből az iskolába? Tanárnak képezhetik át az idősebb katonákat

Hadseregből az iskolába? Tanárnak képezhetik át az idősebb katonákat

eduline.hu

A most elfogadott javaslat szerint az átvezényelt 55 év feletti tiszteket és altisztetek a tankerületeknek alkalmazniuk kell.

Kedden fogadta el a parlament azt a salátatörvényt, amelyben a telefonok iskolai korlátozása mellett a státusztörvény módosításaként a honvédeket átvezényelhetik a tankerületekhez.

A most elfogadott javaslat szerint az átvezényelt 55 év feletti tiszteket és altisztetek a tankerületeknek alkalmazniuk kell. Ha nincsen olyan betöltetlen álláshely, ami megfelel az átvezényelt honvéd végzettségének, akkor az átképzésről a tankerületnek kell gondoskodnia. Például átképezhetik őket tanárrá, arról nem is beszélve nevelő-oktató munkát a tankerületi központhoz vezényelt hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd is elláthat.

Mindez azért is érdekes, mert tavaly szeptemberben hat középiskolában, heti egy tanórában indult meg a honvédelem tantárgy próbaoktatása, amelynek keretében például lőelméletet, tereptani ismereteket, elsősegélynyújtást és a honvédelemmel öszefüggő alapfogalmakról, illetve a honvédelem rendszeréről is tanultak a diákok a kötelező képzésen.