MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Gél, amely megvédhet a másnaposságtól

Gél, amely megvédhet a másnaposságtól

24.hu

Harminc perc alatt 40 százalékkal tudta csökkenteni a leitatott rágcsálók véralkoholszintjét.

Egy új tanulmányban olyan tejfehérjékből és nanorészecskékből álló gélt mutatnak be, amely segíthet elkerülni a másnaposságot – írja a ScienceAlert. Bár a fejlesztési folyamat még nagyon korai stádiumban van, az egereken végzett első kísérletek ígéretesen alakultak.

Raffaele Mezzenga, az ETH Zürich munkatársa kollégáival olyan anyagot hozott létre, amely 30 perc alatt 40 százalékkal tudta csökkenteni a leitatott rágcsálók véralkoholszintjét.

Mezzenga szerint a gél az alkohol lebontását a májból az emésztőrendszerbe helyezi át, ily módon nem keletkezik melléktermékként káros acetaldehid. Ez az anyag a felelős a másnaposság több tünetéért, így a hányingerért, a fejfájásért, a kiszáradásért, az arcpírért vagy éppen a megnövekedett pulzusszámért.

Az új gél képes katalizálni az alkohol bélben történő lebontását, így acetaldehid helyett kevésbé mérgező ecetsav képződik, amelyet aztán a szervezet vízre és szén-dioxiddá alakíthat. Az alkoholfogyasztást követő 30 percen belül az anyag révén a részeg egerek véralkoholszintje 40 százalékkal, 5 órán belül pedig több mint 50 százalékkal csökkent.

Azok az állatok, amelyek az alkohol mellett naponta kaptak a gélből, kevésbé fogytak le, májukban pedig jobb volt a zsíranyagcsere azokhoz az egyedekhez képest, amelyek tíz napon át csak alkoholt kaptak. Ez arra utal, hogy a gél több szerv károsodását is mérsékelte. Mezzenga felhívta a figyelmet: a legegészségesebb, ha egyáltalán nem iszunk, anyaguk viszont értékes lehet azok számára, akik nem akarnak teljesen lemondani az italról, de nem is szeretnék megterhelni szervezetüket.

A gél létrehozásához a tej savóját használták fel. Az anyag több órán át forralva hosszú szálakat képez, amelyeket vastartalmú vegyületekkel elkeverve gélt lehet készíteni. Arany nanorészecskék és némi cukor hozzáadásával a készítmény még inkább elősegíti az enzimek működését.

Érdemes hozzátenni, hogy a gél csak akkor működik, ha az alkohol még az emésztőrendszerben van. Ha már elérte a véráramot, a mérgező hatások elkerülhetetlenek.

Fontos azt is kiemelni, hogy a gél egyelőre nagyon messze áll a gyakorlati alkalmazástól. Ahhoz, hogy embereken is kipróbálják, sokat kell még dolgozniuk a kutatóknak.