Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Fonott bútorok a lakásban

Fonott bútorok a lakásban

lakberendezes.hu

Történetük legkorábbi emlékei az i.e. harmadik évezredből maradt fenn.

Ekkor már feltehetően – nádfonatos székek, fekvő kerevetek és tárolásra használt ládák alkották a módosabb emberek otthonának lakásberendezését.

Az évszázadok során aztán ezek a fonott bútorok, bár váltakozó népszerűséggel, de egyre változatosabb formával és funkcióval jelentek meg eleink bútorválasztékában. Például a Viktoriánus kornak elmaradhatatlan lakásberendezési tárgyai közé tartoztak ezek a divatos beltéri és kerti – többnyire fehér színű – ülőgarnitúrák. A korabeli lakásberendezés összképének romantikus hangulatát legtöbbször ezek a fonott garnitúrák kölcsönöztek A lakásberendezésben használt nád (rattan) bútorok népszerűsége az egyszerűségükben rejlett. Ebből a természetes anyagból szinté bármilyen forma elkészíthető volt. Divatjának csúcspontján nem létezett olyan használati tárgy – Mózes kosártól a szakajtóig, tároló ládától a bevásárló kosárig, amit ne fontak volna nádból, vagy vesszőből.

 

A viktoriánus kor hatására a nád (rattan) annyira elterjedt az angolszász országokban (Egyesült Királyság, illetve az afrikai Brit gyarmatok, valamint USA, Kanada és Ausztrália otthonaiban) – és ott is főleg a kerttel rendelkező, vidéki házakban -, hogy végül is a vidékies, country-stílus egyik meghatározó használati és berendezési tárgyai lettek. A süppedősen kipárnázott fonott karosszék a lágyan hajlított formájával a kényelmes, nyugodt életmód meghatározó darabja lett.

Népszerűségüket ezek a nádból font bútorok annak köszönhették, hogy súlyuknál fogva könnyen kihelyezhetők voltak a teraszra, kerti szaletliba, vagy a Viktoriánus kert divatos üvegházi télikertjébe. Így a nádból (rattanból)font bútorok hosszú évtizedekre a legnépszerűbb bútorai lettek a teraszos, kertes házaknak.

Napjaink lakberendezői ismét felfedezték ezeket könnyen kezelhető, színes és forma gazdag megjelenésükkel bármely lakberendezési stílushoz harmonikusan illeszthető nádfonatos bútordarabokat. A ma készülő bútorok tartósabbak, simább a felületük gazdagabb a formaviláguk, sokkal nagyobb színválasztékban készülnek, mint akár csak néhány évtizeddel ez előtt nehezen megvásárolható darabjaik voltak.

Az utóbbi időben a természetes anyagokból készült bútorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Gyönyörű, környezetbarát, különleges melegségű, tartós, nem okoznak allergiás reakciókat, különleges hangulatot teremtenek a lakás összképében. A fonott termékek különleges helyet foglalnak el a bútorpiacon.

 

Tagadhatatlan előnyei más bútorokkal szemben: könnyűek, ezért lehetővé teszik, hogy bárhova, egyik helyiségből a másikba átrendezzük, akár a darabjaikat, vagy akár az egész garnitúrát; nem igényelnek különösebb gondozást: elegánsnak és frissnek tűnnek, ha rendszeresen nedves ruhával vagy szivaccsal töröljük le, akkor ez az egyszerű eljárás megvédi bútorainkat a porosodástól; tökéletesen illeszkednek bármilyen stílusú belső térbe, az összképnek könnyedséget és kifinomultságát kölcsönöznek; anyaguk környezetbarát, nem bocsát ki egészségre káros anyagokat a környező légkörbe; fonatuk tartós és erős; forma és színválasztékuk a képzeletünk kiteljesedését segítik a házilagos lakberendezési munkánkban; jelentősen megtakarítják a családi költségvetést; lehetőség kínálnak arra arra, hogy elsajátítsuk azokat a készségeket, amelyekkel saját kis lakberendezési elképzeléseinket megtervezhetjük és megszervezhetjük.

 

Ma már ezeknek a fonott bútoroknak beszerzése egyáltalán nem lehetetlen feladat. Erre szakosodott lakberendezési boltokban katalógus alapján megrendelhetők.

Kerti felhasználásra ma már gyártanak műanyag nádfonattal készült kerti ülő és fekvő garnitúrákat. A lakásokba továbbra is a természetes nádból, vesszőből font bútordarabokat érdemes betervezni. Az itthon fűzvesszőből font békési fotelek, asztalok, székek és kiegészítők éppen olyan ízlésesen dekorálhatók színes textilpárnákkal, mint a sokkal drágább nád (rattan) garnitúra egyes darabjai.

Mint a kerti bútorok általában, a fonott székek és asztalok is elszennyeződhetnek Az eredeti rattan (és az egyéb fonott) bútorok tisztításáról időnként gondoskodnunk kell. Már egy egyszerű porszívózás is csodákra képes, és visszaadja bútorunk eredeti színét és fényét. A nagyon elkoszolódott kerti székekről, fotelekről, kanapékról és asztalokról először vízsugár segítségével mossuk le a rárakódott port, illetve a rá fröcskölődött sárdarabokat, majd híg, mosószeres vízzel és szivaccsal, esetleg kefével távolítsuk el a még látható egyéb szennyeződést is. A vizes fonott bútort törölgessük át egy száraz ronggyal, vagy papírtörülközővel és hagyjuk minimum 24 órán át száradni. Végső lépésként bútorpolírozó spray – vel adjuk vissza a bútor eredeti fényét!.