MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Ferenc pápa: „Ők a szentek a szomszédban

Ferenc pápa: „Ők a szentek a szomszédban"

hvg.hu

Azt mondja, van elképzelése arról, mit érezhetnek a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek.

Az egészségügyi dolgozókat méltatta és a korlátozások miatt tiltakozókat kritizálta Ferenc pápa a New York Timesban megjelent véleménycikkében. Az egyházfő a saját egészségi vészhelyzetét idézte fel 21 éves korából, amikor eltávolították a tüdeje egy részét. Arról írt, hogy ez megértette vele, a tudomány miként járul hozzá az emberek felgyógyulásához. Az akkori tapasztalás pedig megváltoztatta azt, ahogyan az életre tekint.

Mint írja, hónapokig nem lehetett tudni, hogy életben marad-e, még az orvosoknak sem volt válaszuk erre. „Van némi elképzelésem arról, hogy mit éreznek a Covid-betegek miközben lélegeztetőgépen küzdenek a levegőért” – írja a pápa.

Ferenc méltatta az orvosokat és egészségügyi dolgozókat, akik a járvány idején gondoskodnak a betegekről, és felidézte, hogy az emberek nem véletlenül álltak ki az erkélyekre és az ablakokba megtapsolni őket. „Ők a szentek a szomszédban” – mondta róluk.

A pápa ugyanakkor bírálta azokat, akik szerint a járvány megfékezésére hozott intézkedések a személyes szabadságuk elleni támadást jelentik.

Ferenc pápa hasonló kritikát fogalmaz meg az új könyvében, a világszerte december elsején (Magyarországon a 21. Század Kiadó gondozásában) megjelenő Álmodjunk együtt című kötetben, amelyet az életrajzírójával, Austen Ivereigh-vel közösen jegyez.