MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ezredmásodperc alatt fújódik fel a csonttöréstől védő mellény

Ezredmásodperc alatt fújódik fel a csonttöréstől védő mellény

senior.hu

Képes a szeniorokat az esés komoly következményeitől megvédeni.

Az esés minden életkorban veszélyes lehet, de ahogy idősödünk és gyengülnek a csontjaink, egyre nagyobb kockázata van egy földre zuhanásnak. A károsodás és következmények csökkentését szem előtt tartva a Suzhou Yidaibao Intelligent Technology Co. nevű kínai startup cég egyedülálló, hasznos eszközzel rukkolt elő.

Ugyanazon alapelvek mentén, ahogy az autók légzsákjai is működnek, egy felfújható mellényt és övet terveztek, amely képes a szeniorokat az esés komoly következményeitől megvédeni.

Miután rengeteg adatot átnéztek a szakemberek, realizálták, hogy csak Kínában kb. 400 millió 65 év feletti sérül meg esés következtében és mintegy 32 ezren életüket is vesztik. Az esések gyakran törésekhez, tüdőembóliához, fertőzésekhez és más problémákhoz vezetnek, mindez pedig komolyan kihat a szeniorok életminőségére és így az egész család életére.

A cég 5 évet töltött az ötlet megvalósításával, végül egy olyan mellényt terveztek, amely megvédi a fejet, az állat, a hátat és a csípőt is. A megfelelő anyag kiválasztása mellett egy algoritmust fejlesztettek, amely előrejelzi, hogy egy hirtelen mozdulat esésben fog-e végződni és ekkor képes kinyitni a légzsákokat ezredmásodpercek alatt az aktív védelem érdekében, mielőtt a személy elérné a földet.

Az eszközt folyamatosan továbbfejlesztik, jelenleg két fő problémára fókuszálnak.
Az első, hogy miként ítéljék meg egy idősebb személy testhelyzetét valós időben, azaz miként ismerjék fel, hogy épp elesni készül. A légzsáknak ugyanis már fel kell fújódnia ebben a pillanatban. A második probléma az, hogy ez a felfújás miként történjen meg 0.18 másodperc alatt, a statisztika szerint ugyanis egy szenior kb. 0.3 mp alatt zuhan a földre, így a felfújásra minimális idő marad.

Az ötlet kétségkívül forradalmi. Ha sikerül tökéletesíteni, hamar elérhetővé válhat világszerte, életeket menthet és mérsékelheti a sebezhető idősek sérüléseit.