MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Ezernyi tyúk él vadon és szabadon a szigeten

Ezernyi tyúk él vadon és szabadon a szigeten

termeszeti.hu

A madarak otthon érzik magukat mindenhol, senki sem bántja őket.

Kauai szigete a Hawaii-szigetcsoportban található. Ezen a földdarabon több ezer tyúk szaladgál szabadon, ott vannak mindenhol: a reptereken, a benzinkutakon, a parkolóknál, a strandokon. Szabadon rohangálnak, kaparásznak, rákapnak a szemétre, megeszik a macskatápot, ételt kunyerálnak a turistáktól vagy a magokat, rovarokat csipegetik.

Az emberhez való viszonyuk meglehetősen ellentmondásos. Annak ugyan mindenki örül, hogy irtják a kártevőket, attól viszont senki sincs elragadtatva, hogy képesek minden tenyérnyi zöldet, kertet tönkretenni.

De miként vált a sziget a vadtyúkok paradicsomává? A kérdést nem egyszerű megválaszolni. A helyiek szerint a hurrikánok rombolták le a tyúkólakat, aminek következtében a madarak a vadonban kerestek menedéket és kontrollálatlanul szaporodtak. Az adatok szerint valóban a pusztítások után nőtt meg az egyedszámuk, de ez nem a teljes magyarázat az elterjedésükre.

Az igazság az, hogy Kauai szigete a vadtyúkok, moák otthona már több mint ezer éve. Még a polinéz hajósok hozták ezeket a madarakat őket a szigetre. Amikor a háziasított tyúkok kiszabadultak az erdőkbe, akkor a két faj egymással is szaporodni kezdett.

A moa azonban védett állat és mivel szinte senki sem tudja megkülönböztetni az őshonos moát a háziasított csirkétől és a hibridektől, így inkább nem nyúlnak hozzájuk. A madarak otthon érzik magukat mindenhol, senki sem bántja őket és természetes ragadozó ellenségük sincs.

Ha ennyi baromfi rohangál az ember körül nap mint nap, azt hinnénk, hogy az itt élők egyszerűen csak elkapnak párat a vacsorához. Azonban nem így van. A vadtyúknak ugyanis annyira kemény a húsa, hogy már egy vicc is született a főzésükről. Eszerint tegyél fel egy fazék vízben egy lávakövet, a másikban egy tyúkot főni. Ha a kő megpuhult, kész a tyúk is.

A helyiek ugyan nem rajonganak a mindent beborító ürülékért, az állandóan hangoskodó madarakért, a turisták viszont igen, így mára egész ágazat épült a vadtyúk-imázs köré.


Forrás: www.odditycentral.com
A kiemelt kép illusztráció.