MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ételek, amelyek gyorsítják az öregedést

Ételek, amelyek gyorsítják az öregedést

napidoktor.hu

A bőr szárazzá és ráncossá válhat hatásukra.

Az emberek által fogyasztott ételek mennyisége végeláthatatlan – mindenki más ízeket és élelmiszertípusokat részesít előnyben. Tudtuk-e azonban, hogy egyes ételek idővel az öregedés valós előidézői lehetnek?

Ma már senkinek sem újdonság, hogy léteznek egészségünkre nézve előnyös és kevésbé jótékony élelmiszerek. Nos, utóbbiak között szép számmal akadnak olyan ételek is, amelyek kimondottan az öregedés elősegítéséhez járulnak hozzá, ha rendszeresen, éveken át fogyasztjuk őket.

Lássuk, melyek ezek – a miheztartás végett.

1. Fűszeres ételek: a fűszerek miatt az erek megduzzadnak, sőt meg is törhetnek, ami lila nyomokat eredményez az arcon. Ha rosacea bőrproblémával küzdünk – ami a nőknél gyakori menopauza után -, a fűszerektől fellángolás jelentkezhet. A fűszeres ételek emelik a test hőmérsékletét, így a szervezet izzadással hűti magát. Ha a verejték keveredik a bőrön levő baktériumokkal, az pattanásokat és foltokat okozhat és öregebbnek is tűnhetünk.

2.Margarin: szervezetünkben a bőr a legnagyobb szerv, s minden, amit eszünk, hatással van rá. A legtöbb margarin – főleg a szilárd fajta – transzzsírokat tartalmaz, amelyek növelik az ún. rossz koleszterin szintjét és csökkentik a jó koleszterinét, valamint gyulladást hoznak létre a testben. A gyulladás összefüggésbe hozható a stroke-al és a szívbetegséggel – két olyan állapottal, amelyek az öregedéshez is hozzájárulnak.

3.Üdítők és energiaitalok: minél több üdítőt és energiaitalt fogyaszt valaki, a szövetek sejtjei annál inkább elindulnak az öregedés útján. Nemcsak a pezsgés a gond – több kalóriát és hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, mint más italok. A szájban levő baktériumokkal keveredve ez a cukor savvá alakul, mely a fogzománcra káros hatást gyakorol és szuvasodást okoz. Az ilyen italok a hízáshoz és a stroke, valamint a demencia magasabb kockázatához is hozzájárulnak.

4.Mirelit vacsorák: a fagyasztóból kivett ételekkel a napi egészséges nátrium adag felét elfogyasztjuk. Ha túl sok sót eszünk, többet is iszunk, s ez nem feltétlen van jó hatással a vesénkre. Az extra víz más helyekre vándorol a testben, ahol kevés a só, így az arcba és a kezekbe – s ennek hatására néz ki a bőr duzzadtnak.

5.Alkohol: az a sok mutatós megjelenésű koktél vagy egyéb szeszes ital kevésbé fog előnyös hatást kelteni az arcunkon – ha egyszer is megtapasztaltuk, milyen száraz reggel a szánk alkoholfogyasztás után, tudhatjuk: az alkohol dehidratál. Komoly hatást gyakorol a bőrre, melynek 63 százaléka víz. Még ha egy nagy pohár vizet iszunk is, először minden más szervet hidratál majd, csak utána a bőrt. Ha pedig a folyadék nem elég, a bőrt száraznak érezzük – annak is néz ki -, és nem tudja megvédeni magát az öregedést jelző ráncokkal szemben.

6.Feldolgozott húsok: a feldolgozott húsokat – így a bacont, a kolbászt, a sonkát, a felvágottakat – füstölik, pácolják vagy sózzák, hogy minél tovább elálljanak. Ettől finomak – de veszélyesek is. A nátrium és a tartósítószerek gyulladást okozhatnak a szervezetben, kívül-belül megviselhetik a testet. Egy kismértékű gyulladás nem árt, mert segíti a sejtek gyógyulását. Ám ha sok, az szívbetegséget, stroke-ot és diabéteszt válthat ki.

7.Sült ételek: a tészta és a fánk között az a különbség, hogy utóbbit bő olajban sütik ki. Ez az elkészítési módszer szabad gyökök felszabadulásával jár: olyan instabil molekulákéval, amelyek más molekulákat károsítanak a sejtjeinkben – s az öregedés jeleit válthatják ki a bőrön. Évekkel idősebbnek tűnhetünk a korunknál, ha sok ilyen élelmiszert fogyasztunk! Ezeket a szabad gyököket megtaláljuk egyéb sült ételekben is, így a sült krumpliban és hasonló finomságokban is.

8.Péksütemények: bár nem bő olajban sültek, ettől még nem egészségesek számunkra. A kekszek, sütemények nagy mennyiségben tartalmaznak artériákat eltömítő zsírokat, amelyek ráadásul hizlalnak is. Általában cukorban is gazdagok, ami a diabétesz, a magas vérnyomás és a fogszuvasodás megnövekedett kockázatával jár. A gyulladás szintén jó ok arra, hogy ezeket az ételeket kerüljük – minél nagyobb mértékű a gyulladás a szervezetünkben, annál jelentősebb az arthritis, a depresszió, az Alzheimer-kór és egyes rákbetegségek valószínűsége is.

9.Elszenesedett húsok: a hús magas hőmérsékleten sütése vagy grillezése glikációs végtermékeket (AGE) hoz létre. Az AGE alacsony szintje még elfogadható (a saját testünk is előállítja őket), ám az elszenesedett húsok nagy mennyiségben gyulladást okoznak, ez pedig szívbetegséget és diabéteszt válthat ki.

10.Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup: ez a szirup a közönséges cukor testvérének is tekinthető, mely üdítőket és gyümölcsleveket édesít. Számos előnytelen tulajdonsága mellett megzavarja a szervezet képességét a réz felhasználására, amely a kollagén és elasztin képzéséhez járul hozzá – ezek felelősek a bőr rugalmasságáért, egészségéért. A kukoricaszirup kalóriatartalma is magas, így diabétesz és szívbetegség kialakulását eredményezheti.

11.Koffein: nem titok, hogy a koffein vízhajtó. Stimulálja az agyat és gyakrabban kell vizelnünk a hatására – ez pedig dehidratációt okozhat. Ha nincs szervezetünkben elegendő víz, a bőr leáll a méreganyagok felszabadításával. Ezért a bőrön az öregedés jelei mutatkoznak, szárazzá, ráncossá válik és pszoriázisos lehet.

12.Agávé: bár jobb a szervezet számára, mint a mesterséges édesítőszerek, az agávé is 90 százalékban fruktóz, ami a cukor egyik formája – s csak a májban lehet lebontani. Amennyiben a máj túl sokat dolgozik, a fruktózt zsírrá alakítja és több szabad gyököt termel: azt az összetevőt, amely – mint már szó esett róla – károsítja a sejteket.