Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Esőkert – gazdaságos, környezetbarát megoldás

Esőkert – gazdaságos, környezetbarát megoldás

mezohir.hu

A mezőgazdaságban a szárazság egyre nagyobb problémát jelent – de a túl sok eső is ugyanolyan nagy károkat képes okozni.

A kertben sem más a helyzet, hiszen az esőnek bár mindenki örül az ingyen öntözés miatt, a túl sok esővíz ugyanúgy kipusztíthatja a növényeket, mint a szárazság. Van azonban egy kerti módszer, amely remek megoldást nyújt a túl sok esővíz ellen – ez pedig az esőkert!

Mi az az esőkert?

Az esőkert nem egy kertstílus, hiszen nem a kert egészére vonatkozik, hanem annak csak egy részére. Jellemzően a kert egyharmadát, maximum kétharmadát felölelő, alacsonyabban fekvő területet nevezzük így.

Ahogy a nevéből már kitalálható, az a célja, hogy összegyűjtse az esővizet, és rövid ideig eltárolja. Rövid idő alatt körülbelül 2 napot értünk, és maximum 20-30 centis vízmélységet. Az esőkert csupán ennyiben különbözik a kert többi részétől, hiszen ugyanúgy ültethetőek oda növények, fák – csupán arra kell figyelni, hogy nagy vízigényű, lágyszárú, honos, évelő fűféléket válasszunk, ezek ugyanis az ilyen területeken érzik magukat a legjobban!

Az esőkert legfontosabb előnyei

Az esőkert egyik legfontosabb előnye, hogy hasznosítja a kert területén pangó esővizet. Ez két dolog miatt is nagyon előnyös:

Egyrészről csökkenti az elszivárgó víz mennyiségét, hiszen párolgás révén a légkörbe kerül a nagy része
Másrészről szűri és tisztítja a talajba jutó esővizet, ezáltal pedig jelentősen javítja a minőségét
Ezenkívül az élővilágra is nagyon jó hatással van, hiszen létrehoz egy kis, önálló ökoszisztémát, mert rengeteg bogarat, madarat, békát, gyíkot és pillangót csalogat oda, amit majd az ablakból is szemlélhetünk egy esős nap után.

Végül, de nem utolsó sorban a kialakítása sem drága, és bonyolultnak sem mondható – ráadásul rendkívül sokat spórolhatunk az öntözésen!

 Esőkert kialakítása, térkövekkel!

Az esőkertet ott érdemes kialakítani, ahová az esővíz természetes módon lefolyik. Érdemes úgy kialakítani, hogy legalább 5-10 méter távol legyen a háztól, de ha ez nem megoldható, akkor a munkálatok előtt fontos leellenőrizni az épület szigetelését. Amennyiben mindent rendben találunk, akkor akár a ház mellett is kialakítható az esőkert, amelyhez célszerű térköveket is használni.

Emellett pedig célszerű az ereszcsatornából és a járdáról az esőkertbe irányítani a csapadékot, árkok segítségével. Ahhoz, hogy az árkok jól mutassanak, viacolor köveket érdemes használni a medrek kialakításához, de ha nem szeretnénk árkokat a kertünkbe, akkor akár kulé kavics is használható. Ezekkel a megoldásokkal egy patakmeder benyomását kelthetjük – ezzel az eszközzel pedig a kerttervező és kertépítő szakemberek is gyakran élnek, mert nagyon mutatós.

A szegélyekhez is viacolor köveket érdemes használni, ezek ugyanis nem csak praktikusak, hanem kimondottan jól is mutatnak. Fontos, hogy az esővíz mennyisége korlátozva legyen, mert bár szeretnénk összegyűjteni a csapadékot, de a túl sok csapadék az esőkert esetében is káros lehet, ezért a viacolorból túlfolyót is érdemes lehet kialakítani. Így szabályozható az esőkert mélysége, és megakadályozható, hogy veszélyessé váljon a kisgyermekekre a túl mély árok.

Megfelelő minőségű térkő az esőkerthez

A térkő minősége és ára kiemelten fontos az esőkert kialakításakor, ugyanis nem csak a szépsége miatt használjuk, de fontos funkciója is van. Éppen ezért olyan fontos, hogy megfelelő minőségű viacolort használjunk mind a szegélyekhez, mind a medrek kialakításához.

A 100%-os magyar tulajdonban lévő Kovi-Kő térkőgyár egy remek példa, hiszen térköveikre 10 év garanciát vállalnak, és a termékek minőségét az ÉMI vizsgálja. A gyártmányok minden vonatkozó EU-szabványnak eleget tesznek.

A kerttulajdonosok nem minden esetben tudják, hogy milyen térkőre lenne szükség az esőkert kialakításához. A Kovi-Kő ingyenes szaktanácsadással segíti a vásárlóit, és ha sikerül kiválasztani a tökéletes térkövet, akkor abból akár kisebb mennyiségben is képesek gyártani, akár csak néhány négyzetméternyi területre is.