MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Érzékelésre is képes mesterséges okosbőr

Érzékelésre is képes mesterséges okosbőr

szeretlekmagyarorszag.hu

Luke Skywalker műkeze adta az ötletet a tudósoknak.

Miután Darth Vader levágja Luke Skywalker kezét A Birodalom visszavágban, a fiatal jedi nem sokkal később olyan műkezet kap, ami képes a különböző ingerek érzékelésére is. Ez volt az a pár másodperces jelenet a sokak által legjobbnak tartott Star Wars-filmben, ami megihlette szingapúri tudósok egy csoportját, és ennek mintájára megalkották a mesterséges okosbőrt, írja a CNET.

A nemzeti egyetem tudósai szerint az okosbőr olyan jól sikerült, hogy legalább annyira érzékeny, mint az emberi bőr, ha nem érzékenyebb. Szándékaik szerint a másfél évig fejlesztett elektronikus bőrfelületet elsősorban robotok vagy művégtagok készítésénél lehetne használni.

Az okosbőr egyetlen elektromos vezetőhöz csatlakoztatott érzékelők hálózatából áll. Segítségével a viselője egy-egy érintés segítségével képes lehet fájdalmat, hőmérsékletet, formát és állagot is érzékelni.

Az ACES (Asynchronous Coded Electronic Skin, vagyis aszinkron kódolt elektromos bőr) névre keresztelt találmány már 2019 nyarán elkészült, de csak a napokban mutatták be, hogy segítségével miképp válhatnak még okosabbá a robotok. Az okosbőr például segíthet a gépeknek felismerni a Braille-írást is.

A most bemutatott műbőr nem az első fejlesztése a szingapúri tudósok csoportjának. Egy évvel ezelőtt olyan bőrt állítottak elő, mely képes az öngyógyulásra, ráadásul extrém módon nyújtható.