MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Érdemes „ártalmatlanítani

Érdemes „ártalmatlanítani" az újévi ételt

magyarmezogazdasag.hu

Egy újévi étel, ami szerencsét hoz, de nem mindenkinek?

Egészséges, tápláló, erősíti az immunrendszert, úgy általában. Ám, ha tüzetesebben megvizsgáljuk a lencsét, mint étel alapanyagot, rájöhetünk arra is, hogy vannak olyan betegségek, amelyek megléte esetén jobb, ha elkerüljük a belőle készült ételek fogyasztását. Magas purintartalma (húgysav) okán kifejezetten nem előnyös a köszvény, az ízületi, a húgyúti és a vese betegségek esetén.

Ha viszont ezektől nem szenvedünk, akkor érdemes akár hetente is felvenni az étrendünkbe. Egyrészt mert egyedülállóan magas a fehérjetartalma, csaknem 28%, ami ráadásul könnyen emészthető.

Triptofán nevű esszenciális fehérje tartalmának köszönhetően segít a lelki harmónia megteremtésében. Ehhez magas rosttartalom is társul, amely serkenti az anyagcserét, előnyös a vastagbéldaganat megelőzésében.
Ugyan magas a szénhidráttartalma is, ám az lassan szívódik fel, így a cukorbetegek és a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Mindezek mellett sok A-vitamint, többféle B vitamint tartalmaz, és jelentős a folsav, magnézium, kálium, cink, vas, foszfor, bór és jód tartalma is. Ezek okán előnyös a fogyasztása a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében, optimális értéken tartja a vércukor szintet, jótékony hatása van a látásra és a hajnövekedésre. Férfiaknál fokozza a termékenységet, míg a hölgyeknél az izoflavonoid tartalma miatt a menopauza kellemetlen tüneteit csökkenti. Zsírtartalma alacsony, és főként többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek miatt még a fogyókúrázóknak is ajánlható.

Ugyanakkor nyersen ne együk a lencsét, hiszen különböző enzim gátlókat és lektineket tartalmaz. Ez utóbbiról ugyan megoszlanak a vélemények, hogy károsak, vagy sem a szervezetünkre, ám az bizonyos, hogy a lencsét áztatással és legalább 10 perces főzéssel e tekintetben „ártalmatlanítani” tudjuk. Az első főzőlevet leöntve pedig a puffadást is elkerülhetjük.

A lencsét bizonyos, hogy csaknem tízezer éve fogyasztja az ember. Őshazája Kelet-Ázsia és a Közel-Kelet. Egyiptomban a halottak mellé edénybe helyezték, útravaló ételként a túlvilágra. Az ókori görögök és rómaiak egyik fontos élelmiszere volt.

Háromféle színű lencsét termesztenek. A zöld a franciáknál népszerű, a sárga az édeskés íze miatt Indiában közkedvelt. A barna színű lencse hódította meg leginkább Európát. Ennek hántolt változata a vörös lencse, ami kevesebb rosttartalommal bír és kevésbé puffasztó hatású.
A lencse ugyan napjainkban igencsak háttérbe szorult a táplálkozásunkban, ám mivel alapélelmiszerként funkcionált évezredeken keresztül, számos legenda és babona is kapcsolódik hozzá.

A néphagyomány szerint a sok apró lencseszem a pénzt, a termékenységet, a gazdagságot szimbolizálja. Ezek okán lett a lencse az újév varázslatos étele. Kör alakja miatt az élet körforgásának, a születésnek és a halálnak a szimbólumának tartják a zsidó vallásban. Az „egy tál lencséért eladni” mondás a Bibliából származik: elsőszülötti kiváltságait adta el Ézsau, ikertestvérének Jákovnak.