MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
„Én bűnözőket ölök, nem gyerekeket és öregeket”

„Én bűnözőket ölök, nem gyerekeket és öregeket”

hvg.hu

Élesen kritizálta Vlagyimir Putyint Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök.

A hivatalából épp távozó Fülöp-szigeteki elnök korábban szinte bálványozta Vlagyimir Putyint, most viszont nem fukarkodott a keresetlen szavakkal. „Sokan mondják, hogy Putyinnal mindketten gyilkosok vagyunk, de én bűnözőket ölök, nem gyerekeket és öregeket” – mondta, utalva az Ukrajnában meggyilkolt ártatlan civilekre.

Szokatlan ez Dutertétől, aki korábban a nagy nyilvánosság előtt is a barátjának nevezte Putyint, sőt, szinte bálványozta az orosz államfőt. Ráadásul ez az első alkalom, hogy a távol-keleti politikus elítélte az ukrajnai orosz inváziót. Duterte szerint a három hónapja húzódó háború miatt lőttek ki az olajárak, ami súlyos következményekkel járt sok ország, köztük a Fülöp-szigetek gazdaságára nézve. Bár Duterte mindehhez sietett hozzátenni, hogy nem személy szerint Putyin elnököt ítéli el, ugyanakkor kijelentette, hogy nem ért egyet azzal, hogy Putyin „különleges katonai műveletről” beszél, amikor ez egy szuverén ország ellen indított háború.

Persze magát a hangnemet aligha nevezhetnénk példátlannak, elvégre a véreskezű megoldásoktól sem idegenkedő Rodrigo Duterte személyében a nemzetközi politikai élet egyik, ha nem legmocskosabb szájú vezetője távozik a hatalomból. Szidta ő már Barack Obama anyját, de annak idején az EU-nak is megüzente egy őt bíráló nyilatkozat után, hogy „b*sszák meg”. A Fülöp-szigetek élén pedig az ország egykor szinte teljhatalmú urának fia, Ferdinand Marcos váltja majd.