MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Embertpróbáló feladat lesz

Embertpróbáló feladat lesz

szmo.hu

2010 óta 300 módosítás történt a választójogi szabályokban.

Mindezt a Népszava.hu-n Tóth Zoltán választási szakértő vette számba, hogy a Fidesz a kormányra kerülését követően mikor és milyen módon változtatott az addigi választási rendszeren. Mint írják, a mintegy 600 hete hatalmon lévő kormány átlagosan kéthetente módosított a törvényen.

A szakértő szerint ezzel a Fidesz gyökeresen átalakította, jórészt a saját érdekeihez igazította a választási rendszert.

Példaként említi, hogy az elején kettős állampolgársággal nem járt választójog, ehhez az alkotmányt módosították. Ugyanakkor a külföldön élő - de hazai lakcímmel rendelkező - magyarok nem szavazhatnak levélben, csak személyesen.

Fontos döntés volt a választókerületek módosítása, ahol szintén a saját javukra változtattak a körzeteken. Azt viszont korrektnek nevezett, hogy ha egy választókerület népessége 10 százalékkal eltér más választókerületek átlagos lakosságszámától, akkor módosítani kell a kerülethatárokat. Ezt azonban nem tartják be - fűzte hozzá Tóth Zoltán.

"Egészen felháborító módon kihagyták a választási törvényből azt a szabályt, hogy tilos választáson csalni, és mindenkinek fel kell lépnie a választás tisztasága érdekében"
- emelte ki.

Úgy vélte: "radikális és borzalmas változás", hogy elvették a jegyzőtől a jogot, így most a polgármester tehet csak javaslatot a szavazatszámláló bizottságok független tagjaira. Így "tömegével kerültek be függetlenként" a szavazatszámláló bizottságokba fideszesek.

A szakértő szerint fontos lenne egy megfelelő módszertani útmutató a szavazatszedőknek, mert jövőre az országgyűlési választás napján a kormány által kezdeményezett négy kérdésben is népszavazás lesz. "Embert próbáló feladat lesz, már most sajnálom szegényeket" – tette hozzá.

Tóth Zoltán úgy nyilatkozott, hogy a jövő évi parlamenti választás félig szabad, ám tisztességtelen és átláthatatlan lesz. Véleményét ellenzéki győzelem esetére is fenntartja. Ha sikerül leváltani a kormányt, akkor – mondta – az ellenzék első és legfontosabb teendői közé kell tartozzon, hogy létrehozzon egy új, a demokratikus normáknak megfelelő választási rendszert.