MENÜ
2024. július 21.
Dániel, Daniella
Élők helyett műegerekkel oktatnak az Állatorvosi Egyetemen

Élők helyett műegerekkel oktatnak az Állatorvosi Egyetemen

biove.hu

A kísérleti állatok számának csökkentése érdekében műegereket szerzett be az Állatorvostudományi Egyetem.

A műegerek segítségével a hallgatók a laboratóriumi kísérletek szakszerű elvégzéséhez szükséges alaptudást szerzik meg. A Japánból többmillió forint értékben beszerzett hat műegeret az egyetem Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszékén használják fel oktatási célokra, fokozatosan kiváltva az élő állatok alkalmazását a demonstrációs gyakorlati képzéseken – közölte az Állatorvostudományi Egyetem. A műegerek művérrel tölthetők fel a különböző mintavételi vizsgálatokhoz, gyakran használt „testrészeik” pedig cserével pótolhatók.

A tájékoztatás szerint a tanszéken a hallgatók külön kurzuson sajátítják el azokat az alapkészségeket, amelyeket megkövetel a laboratóriumokban használt kisállatokkal (egér, patkány) való szakszerű és kíméletes bánásmód. Megtanulják egyebek mellett azt, hogy miként foghatják meg úgy a kísérleti állatot, hogy azzal ne okozzanak neki fájdalmat, és egyúttal elkerüljenek egy esetleges harapást.

Ugyancsak gyakorlatot szereznek abban, hogy hogyan vehetnek vért az állatból (egérnél a farokrészből), mely testrészen hogyan kell beadniuk egy injekciót, vagy hogy miként juttathatják be professzionálisan az orvosi szondát az állat szervezetébe.


„Az élő állatokat helyettesítő műegerek beszerzése jelentős fejlesztés a tanszéken. A kormányrendelet ugyanis a lehetséges esetekben elvárja az állatkísérleteknél az élő állatok helyettesítését, illetve azok számának csökkentését. Az állatjólléti szempontok mellett ezt az elvárást is teljesíti a modern oktatási eszközök beszerzésével az egyetem” – idézték a közleményben Fodor Kingát, a Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszék vezetőjét.

Hangsúlyozták, hogy az Állatorvostudományi Egyetem – a jó gyakorlatot követve – eddig is folyamatosan csökkentette az élő kísérleti állatok számát a tudományos, illetve az oktatási munkában. Kitértek arra, hogy a jogszabályok szerint emlősállatok esetében csak kifejezetten kísérleti célra tenyésztett egyedekkel szabad állatkísérletet végezni, a tartás során pedig ügyelni kell az állatok egészségének, jólétének megőrzésére.

„Az előírások betartásának köszönhetően az Állatorvostudományi Egyetemen az oktatási célból tartott állatok, amelyek a jogszabály szerint kísérleti állatoknak minősülnek, elöregedésben múlnak ki” – írta az egyetem.