Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Eladhatatlan borkészletek

Eladhatatlan borkészletek

agroinform.hu

A kiválasztott lepárlók kapják meg az uniós forrásokat és továbbítják a pincészeteknek.

Tavaly Franciaországban mintegy 42 millió hektoliter bor készült, ami a világpiaci részesedés 16 százalékát teszi ki. A francia termelés a második legnagyobb a világon, ennél csak Olaszországban készült több bor – írja a g7.hu.

A lap értesülései szerint mára eladhatatlanná vált a francia borkészlet nagy része, ezért az Európai Unió engedélyével, uniós forrásokból kétmillió hektoliter bort vásárolnak fel a nehéz helyzetbe került borászatokból. A járvány miatt az elmúlt időszakban a belföldi borfogyasztás jelentősen visszaesett, ráadásul az amerikai export is elenyészővé vált. A felhalmozódott, eladhatatlan készletekkel nem tudnak mit kezdeni a gazdák és komoly logisztikai problémák elé nézhetnek mire jön az őszi szüret.

A felvásárolt borból bioetanolt és alkoholos fertőtlenítő géleket gyártanak majd. Hektoliterenként 78 euró jár a gazdáknak, de a földrajzi elnevezés és oltalom nélküli borokért csak 58 eurót kaphatnak. A megítélt forrásokat a feladat végrehajtására kiválasztott lepárlók kapják meg, nekik kell majd kompenzálni a programra jelentkező pincészeteket.

A kialakult helyzet Spanyolországot és Olaszországot is hasonló lépésekre kényszerítheti.