MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
El akarják lopni Adi Rust?

El akarják lopni Adi Rust?

hvg.hu

Megbüntethették a román játékost, mert nem akart magyar válogatott lenni.

Súlyos vádakat fogalmazott meg a román nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Cosmin Contra egy fiatal játékosa ügyében – írta a 24.hu.

A Mol Fehérvár FC román nemzetiségű, de magyar állampolgársággal is rendelkező hátvédjéről, Rus Adriánról van szó, akit Contra szerint nyomás alá helyeztek Székesfehérváron, hogy a román helyett a magyar válogatottat válassza, ám a játékos ellenszegült, ezért büntetésből a tartalékokhoz száműzték.

"Rus lejátszott két meccset, majd a második csapathoz irányították. Egyre kényesebb a helyzet, hiszen a magyar válogatott szeretné őt megszerezni. Beszéltem vele, elmondta, hogy nyomást gyakoroltak rá, mielőtt meghívót küldtem neki. Azt mondogatták: szükségünk van rád, bla, bla, bla… Jelezte a fehérváriaknak, hogy a román válogatottban képzeli el a jövőjét, ahol az U21-es csapattal már szép pillanatokat élt át. Miután beszélt velem telefonon, a klub reagált, elküldték a második csapathoz. Ennek ellenére meg fogom hívni, nagyon kedvelem a játékát, jó képességű labdarúgó" – mondta Contra.

A fehérváriak egyelőre nem reagáltak a vádakra.

Az eset azért is kínos, mert a román sport.ro már eleve azzal a címmel kezdi cikkét, hogy Magyarország el akarja lopni Adi Rust

Az Index idézi egy a játékos egy korábbi interjúját, melyben Rus azt mondta: számára csak a román válogatott létezik.

A sportoló azt is mondta, hogy kizárólag bosszúból merült fel benne a magyar válogatottság lehetősége, még évekkel ezelőtt, amikor hazájában egy ájulásos rosszullét miatt a klubja eltiltotta a labdarúgástól. Akkor egy magyar specialista jött rá, hogy mi baja, és ennek ismeretében engedélyezték, hogy folytassa pályafutását. Rus akkor úgy fogalmazott, ettől függetlenül a mai napig hálás a magyar orvosoknak és a kluboknak.

A lap is kereste a fehérvári csapatot, de még nem reagáltak, az viszont tény, hogy Rus vasárnap már csak a tartalékok közt lépett pályára a harmadosztályú bajnokságban a Veszprém ellen – pedig az első két fordulóban még a Fehérvár első csapatának tagja volt.

A Szatmárnémetiben született Rus 2015 augusztusában igazolt Magyarországra, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei első osztályú Fehérgyarmat játékosa lett. Fél évvel később a másodosztályban szereplő Balmazújvároshoz került. A 2017-2018-as évadban harminc bajnokin lépett pályára az NB I.-ben, de a Balmaz végül kiesett az idény végén, így a Sepsi OSK-hoz került.