MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Éjszakánként robot járőrözik a Hyundai gyárában

Éjszakánként robot járőrözik a Hyundai gyárában

hvg.hu

A „négylábú" a hívatlan vendégekről képes fotót készíteni, majd továbbítani azt a hatóságoknak.

Még egy olyan ipari szereplőt, mint a Hyundai is utolérhet a probléma, hogy nem talál megfelelő, éjjeliőrnek való személyeket. A dél-koreai cég ezért különös kísérlettel állt elő: egy robotot helyezett szolgálatba, kimondottan éjszakai őrjáratra.

Az autoevolution szerint a gép egyrészt képes felismerni a tűzesetekre vonatkozó jelzéseket, és segítséget kérni, másrészt folyamatosan pásztázza az előtte lévő területet, ami közben fényképeket készít. A robot a nyitott ajtókat, és azt is érzékeli, ha a gyárban hívatlan vendégek járnak. Az ártalmatlanításukra alkalmas eszközzel viszont nem rendelkezik: a támadás képessége hiányzik belőle.

A szerkezetet a Boston Dynamics készítette, és külsőre szinte alig tér el a cég Spot nevű robotkutyájától. A különféle módosítások így elsősorban a gép funkcióinál jelentkeznek. Ilyen például a folyamatos képi kapcsolat, vagy a sötétben való tájékozódás. A robot még a lépcsőkre is képes felmenni, és persze egyetlen másodpercet sem tölt lazsálással.

A Hyundai egyelőre egyetlen gyárban, a dél-koreai Kiánál alkalmazza a gépi munkaerőt, de a jövőben más üzemekben is elterjesztenék. A cég szerint az új munkatárs képes mérsékelni a biztonsági kockázatokat, miközben a hús-vér alkalmazottakat is óvja.