MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Egy szuper fűszer, ami egyben gyulladáscsökkentő

Egy szuper fűszer, ami egyben gyulladáscsökkentő

divany.hu / Kövess Péter

Kolumbusz tévedésből fedezte fel ezt a remek gyulladáscsökkentőt, ami a rák ellen is véd.

Különleges íze miatt a szegfűborsot már a maják is fűszerként használták, de gyulladáscsökkentő hatásáért a népi gyógyászatban is fontos szerephez jutott.

A szegfűborsot Kolumbusz Kristóf hozta magával az Újvilágból Európába, ahol a spanyolok a „pimienta de Jamaica”, vagyis a jamaicai bors nevet adták neki. Az elnevezés az ízével függ össze, ami a szegfűszeg és a bors elegyére emlékeztet (de a szerencsedióra és a fahéjra hajazó jegyek is felfedezhetők benne). Ez téveszthette meg a borsot kereső Kolumbuszt is, aki 1492-ben a szüretelő bennszülött indiánoknál látta meg a fekete bogyókat, így azt hitte, megtalálta azt, és haláláig nem is jött rá tévedésére. A szegfűbors a 17. században vált igazán népszerűvé, amikor a britek gyarmatosították Jamaicát, és elkezdték Európába importálni a fűszert. Azóta kiderült, hogy nemcsak az íze különleges, hanem olyan értékes vegyületeket tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak a krónikus betegséggel szemben.

Honnan ered a fűszer gyulladáscsökkentő hatása?

A szegfűborsot már régóta használják a népi gyógyászatban, ami arra sarkallta a kutatókat, hogy a benne található vegyületeket széles körű vizsgálatok keretében tanulmányozzák. Így már azt is tudjuk, hogy gyógyhatását a következő anyagok adhatják.

Eugenol: A fenilpropénből származó eugenol potenciálisan antibakteriális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal bír.

Kvercetin: A kvercetin egyfajta flavonoid, amely erőteljes antioxidánsként működve veszi fel a harcot a szabad gyökökkel, így közreműködhet a daganatos megbetegedések megelőzésében, illetve vírusölő és gyulladáscsökkentő szerepe is lehet.

Galluszsav: Ez szintén egy erős antioxidáns, amely védelmet nyújthat a rák és a vírusok ellen, de az agy egészségére gyakorolt hatásai miatt is tanulmányozták – különösen az Alzheimer- és a Parkinson-kór tekintetében.

Ericifolin: Az ericifolin egy fenolos vegyület, amely a kutatások alapján antibakteriális és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet.

Milyen további egészségügyi előnyei lehetnek?
A szegfűborsnak számos jótékony hatást tulajdonítanak. Az alábbiakat kutatások is alátámasztják.

A menopauza kezelése

A menopauza jellemzően a 45 és 52 év közötti nőket érinti, akiknél az ösztrogén- és a progeszteronszint csökkenése olyan tünetekhez vezethet, mint a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvászavarok, a hangulati zavarok és a hirtelen súlygyarapodás.

Bár a menopauza tüneteire elsősorban hormonterápiát alkalmaznak, egyre népszerűbbek a kiegészítő gyógynövényes kezelések is. Itt jön képbe a szegfűbors, melynek kivonata az ösztrogén receporokhoz kötődve elhiteti a szervezettel, hogy az ösztrogénszint emelkedni kezd, ami segíthet a tünetek enyhítésében.

Rákellenes hatás

Mint a fentiekből is kiderül, a szegfűborsban lévő növényi vegyületek többsége rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A kísérletek azt mutatják, hogy az eugenol, a kvercetin, a galluszsav és az ericifolin megakadályozhatja a daganatok terjedését, csökkentheti a tumor növekedését és elősegítheti az apoptózist (vagyis a rákos sejtek programozott halálát).

A szegfűbors rákellenes képességeit a mell-, a prosztata-, a gyomor-, a patkóbél- és a vastagbélrák vonatkozásában külön-külön is tanulmányozták, ami rámutatott, hogy hatása a rák típusától függően változhat. A mellrákos sejtvonalakon végzett vizsgálatok például azt sugallják, hogy a szegfűborskivonat alkalmazása autofágiához vezet.

AZ AUTOFÁGIA A SZERVEZET MÓDJA ARRA, HOGY A FELESLEGES VAGY SÉRÜLT SEJTEKET – KÖZTÜK A RÁKOS SEJTEKET – LEBONTSA, MEGTISZTÍTSA.

A vizsgálatok során a prosztatarák sejtjei is hajlamosak voltak kiürülni az apoptózis révén, míg a gyomorrák esetében a szegfűborskivonat gátolta a Helicobacter pylori néven ismert, rákkeltőnek tartott baktérium elszaporodását.

A fenti eredmények megerősítéséhez azonban további humán vizsgálatokra van szükség – jegyzik meg a kutatók.

Antimikrobiális és gombaellenes hatások

A szegfűborsban előforduló eugenol és ericifolin igen erős antimikrobiális és gombaellenes képességekkel bír. Legalábbis erre utal, hogy a kísérletek során hatásosnak bizonyult a Candida albicans gomba ellen, amely rezisztens bizonyos gombaellenes szerekkel szemben.

A szegfűborsból nyert illóolaj hasonlóképpen működik az E.coli, a Listeria monocytogenes, az S. aureus és a szalmonella baktériumoknál is. Ez eugenoltartalmának tulajdonítható, amely károsítja a bakteriális membránokat.

Egyéb lehetséges előnyök

A szegfűborsot a népi gyógyászatban számos egészségügyi probléma kezelésére is használják.

Fájdalomcsillapítás: A szegfűbors segíthet leküzdeni a fejfájást, az izomgörcsöket és a fogfájást. Kutatások szerint ez is az eugenolnak köszönhető, amely a fogászatban általánosan elfogadott fájdalomcsillapító szernek számít. Ezenkívül a szegfűborsból kivont illóolaj a keringés serkentésével is enyhítheti az izomfájdalmat.
Gyulladáscsökkentés: A szegfűbors a gyulladásos markereket gátolva csökkentheti a gyulladást.
Súlykontroll: A kutatások azt mutatják, hogy a szegfűborskivonat aktiválhat bizonyos hormonokat, amelyek csökkentik az éhséget és növelik a teltségérzetet.
Puffadás kezelése: Az eugenol hozzájárulhat az emésztési zavarok enyhítéséhez is, ami azzal függ össze, hogy stimulálja az emésztőenzimeket, illetve gátolja a H. pylori baktérium tevékenységét, amely szerepet játszhat a gyomorfekély kialakulásában.
Vércukorszint csökkentése: Az eugenol megvédheti az inzulintermelésért felelős sejteket, és javíthatja azok működését, ezáltal segítve a vércukorszint kezelését a 2-es típusú cukorbetegség korai szakaszában.

Lehet valamilyen mellékhatása?

Kis mennyiségben, fűszerként adagolva a szegfűbors biztonságosan fogyasztható. Mindazonáltal korábbi kutatások azt sugallják, hogy a kézdermatitiszben szenvedőknél allergiás reakciót válthat ki.

Bár anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a szegfűbors nagyobb mennyiségben gyomor-bél rendszeri problémákat, köztük hányingert vagy hányást okozhat, ezeket az állításokat semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. Ugyanez érvényes arra a felvetésre is, miszerint a szegfűbors negatívan befolyásolhatja a véralvadásgátló gyógyszerek hatását.

MIVEL A SZEGFŰBORS EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEIRŐL NEM VÉGEZTEK HUMÁN TANULMÁNYOKAT, MEGFELELŐ ADAGOLÁSA SINCS MEGHATÁROZVA.

Ha kedvet kaptál a szegfűbors kipróbálásához, egész szemekben és őrölt formában is beszerezheted. Mindkettőre igaz, hogy hűvös, száraz helyen, például a konyhában vagy a kamrában kell tárolni.