MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Egy olcsó, karcsúsító étel

Egy olcsó, karcsúsító étel

femina.hu

Az arab világ egyik kultikus étele a csicseriborsó, amely hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Mindez nem véletlen: amellett, hogy tele van a szervezet számára fontos fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, jelentős rosttartalommal bír, segíti az emésztőrendszer megfelelő működését, így fogyókúrás szempontból is egy remek alapanyag.

A csicseriborsó gazdag B1- és B6-vitaminban, utóbbi aktívan részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, főként a szénhidrát- és fehérje-anyagcserében, de ásványi anyagokban is bővelkedik, sok vasat, magnéziumot, cinket és káliumot tartalmaz. Magas E-vitamin- és karotintartalmának köszönhetően rákmegelőző hatású. Beindítja az anyagcserét, megelőzi a falásrohamokat. A csicseriborsó 100 grammja épp 20,5 gramm fehérjét tartalmaz, amely olyan aminosavakat biztosít a szervezet számára, amik az izmok építésében játszanak fontos szerepet. Mivel rezisztens keményítőben és élelmi rostban gazdag, amellett, hogy megelőzi a székrekedést, és beindítja az anyagcserét, sokáig biztosítja a telítettséget, és megelőzi a falásrohamokat, ezáltal a pluszkalóriák bevitele is megszűnhet.

Mivel a csicseriborsó alacsony glikémiás indexű ételnek számít, ezért fogyasztása nem dobja meg a vércukorszintet, így az inzulinrezisztenseknek is segít a vércukor szinten tartásában.A csicseriborsó kiváló eledel ebédre, uzsonnára vagy vacsorára is, változatosan, édes és sós ételekhez egyaránt elkészíthető, ugyanakkor nyersen fogyasztva emészthetetlen méreganyagokat juttat a szervezetbe, így fogyasztása előtt mindenképp célszerű előáztatni, majd friss vízben megfőzni, ha nem konzervet használsz.