Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Egy cementgyár új élete

Egy cementgyár új élete

mernokvagyok.hu

A kínai MAD építészstúdió futurisztikus tetővel alakítja át és bővíti a régi kínai cementgyár raktárépületét.

Az ARK – vagyis bárka – néven futó projekt különlegessége egy perspektivikus, ívelt, a tető szintjén elhelyezett fém kiterjesztés lesz, amelynek köszönhetően az épület az elkészülte után egy úszó hajóra hasonlít majd – innen a projekt neve. A brit Dezeen magazin cikke.

A stúdió célja, hogy megőrizzék az öregedő raktár ipari esztétikáját a Chuanyang-folyó partján, ugyanakkor a kortárs építészet erényeit is felvillantsák. A tervek szerint a 2026-ra elkészülő épület „multifunkcionális vízparti közterületté” válik, amely kreatív, kulturális és vendéglátóipari vállalkozásoknak egyaránt otthont ad majd. Ma Yansong, a MAD alapítója szerint „az ipari örökséget nem csak a történelmi emlékek miatt őrzik és hasznosítják, hanem ami még fontosabb, a jövőnek is történelemérzetet adnak” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy „nem ünnepelnünk és megszilárdítanunk kell az ipari esztétikát, hanem annak szellemiségre kell összpontosítanunk.”

 

A hivatalosan Shanghai Zhangjiang Cementgyárnak nevezett ipari terület egykor Sanghaj egyik legnagyobb cementgyára volt, amely 2013-ban szüntette be működését. A MAD beavatkozása kifejezetten a Wanmicang nevű raktárra összpontosít, amely a terület déli oldalát foglalja el. Átalakítása egy szélesebb körű projekt részét képezi, amelynek keretében a helyszínt felújítják, hogy különböző típusú vállalkozások számára alkalmas komplexumot hozzanak létre. A befejezést követően a The Ark régi és új építményeit üvegfüggönyfal választja majd el egymástól. A raktárépület nyugati homlokzatának helyére egy üvegfelületet is építenek, amely egy „24 órás városi közterületre” néz a vízparton, míg a többi homlokzatot kijavítják és megtartják. A nyugatra néző üvegfalon keresztül látható lesz a hosszú és magas gyárbelső, amely otthont ad majd a MAD által „multifunkcionális városi nappaliként” jellemzett épületnek. Itt egy fémlétra vezet majd fel a tetőterasz meghosszabbítására, amelyet rozsdamentes acéllal burkolnak, és enyhén tükröződik. A tetőteraszra látogatókat üveggel burkolt helyiségek és egy nyilvános terasz fogadja majd, ahonnan panorámás kilátás nyílik az ipari területre és a szomszédos Chuanyang folyóra. A projektben kertek is lesznek, köztük egy „emeletes kert”, amely a tetőre vezető fémlétra mellett lépcsőzik majd fel. Ez természetes megvilágítást kap a bővítményt és a gyárfalakat elválasztó függönyfalon keresztül. A projekt részeként a MAD egy hidat épít, amely összeköti a folyó két oldalát, javítva a terület és a közterületek megközelíthetőségét.

 

A MAD építészeti stúdiót az idézett Ma Yansong alapította 2004-ben, Pekingben. Jelenleg egy hat helyszínt magában foglaló művészeti és kulturális központon, valamint egy, a Changchun-i repülőtérre tervezett, toll alakú terminálon dolgoznak. Pekingben befejezéséhez közeledik a Kínai Filharmonikusok koncerttermének kivitelezése, amely áttetsző, hullámos homlokzatot kap.

 

Forrás: https://www.dezeen.com/2023/10/30/mad-the-ark-chinese-factory-extension/

Képek: Dezeen