MENÜ
2023. március 26.
Emánuel
Egy bírót a mesterséges intelligencia segítette abban, hogy ítéletet hozhasson

Egy bírót a mesterséges intelligencia segítette abban, hogy ítéletet hozhasson

telex.hu / Molnár Réka

Megkérdezte a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciát is, hogy mit gondol a vonatkozó törvényekről.

 

Nagy vihart kavart Kolumbiában, hogy egy bíró a döntéshozatal előtt a mesterséges intelligencia véleményét is kikérte egy autista fiú ügyében. Manuel Padillának abban kellett döntenie, hogy a törvények hogyan vonatkoznak egy autista gyermek orvosi költségeire, írja a Guardian.

Padilla a döntésnél figyelembe vette a korábbi döntéseket, megkérdezte emellett a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciát is, hogy mit gondol a vonatkozó törvényekről. Az algoritmus azt mondta, a kolumbiai törvények értelmében a gyermek biztosításának fedeznie kell az orvosi kezelések költségeit: végül a bíró maga is erre a döntésre jutott.

Padilla belefoglalta az ítéletbe is a csetbot megkérdezését, ami nagy vitát váltott ki. A bíró azzal érvelt, hogy a kolumbiai törvényekben sokszor nehéz eligazodni, az elmúlt hetekben nagy népszerűségnek örvendő ChatGPT pedig, lévén mesterséges intelligencia, segíthet ebben. Hangsúlyozta azonban, szerinte az MI csak segítette a döntését, amit ő járt körül más szempontokat és dokumentumokat is figyelembe véve.