Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Dubajban szimuláják a marsbéli életünket

Dubajban szimuláják a marsbéli életünket

startuponline.hu

A dubaji építésziroda célul tűzte ki, hogy egy Marssal is kompatibilis várost tervez.

Elon Musk az elmúlt hetekben nagy lépést tett meg annak érdekében, hogy ne legyen totálisan utópisztikus a Marson való élet gondolata. Ezzel párhuzamosan egy csapat dubaji építész is azon dolgozik, hogy megfelelő megoldást találjon egy olyan város kialakítására, mely kompatibilis az Marson uralkodó viszonyokkal.

A dubaji építésziroda célul tűzte ki, hogy egy Marssal is kompatibilis várost tervez meg a Dubai melletti sivatagos területre. A „Mars Tudományos Város” névre keresztelt projekt keretében mintegy 176 000 négyzetméternyi helyet fognak felhasználni az alapvetően élhetetlennek minősíthető területből a kísérleti város megépítésére.

A város előzetes tervei számos monumentális ellipszoid alakú épület láthatók, melyeket vastag, áttetsző üvegből készítenek, hogy a napfény át tudja járni az objektumokat. A tervezés során elmondásuk szerint törekednek arra, hogy később tudósok szimulálni tudják azt az eshetőséget, ha ténylegesen úgy döntünk, hogy a Marsra tesszük át a székhelyünket.

Természetesen, mint minden futurisztikus projekthez, ehhez is mélyen a zsebbe kell nyúlnia az Arab Emirátusok kormányának: már körülbelül 135 millió dollárt tettek félre az ütemterv realizálására, de a tudás, aminek ennek köszönhetően birtokába juthatunk, potenciálisan felbecsülhetetlen értékű lehet. A projekt segítségével ugyanis kiderülhet, hogy milyen kockázatokkal járhat a marsi lét. A kockázatok listája pedig jóformán végtelen, és bőven túlmutat azokon a pragmatikus szempontokon, amik gyakran elhangzanak, mint például az élelmiszertermesztés vagy a hulladékgazdálkodás.

A Marson való város létesítése szempontjából a legnagyobb akadály maga a bolygó, az atmoszférája ugyanis nagyon vékony, és csekély védelmet nyújt a káros sugárzások ellen.

Gyakorlatilag nincs légnyomás, ami azt jelenti, hogy a -62 fokos hőmérséklet ellenére konkrétan megforr a vérünk a nyílt levegőn. Ezek pedig nem éppen a legjobb körülmények egy esetleges letelepedésre. Ennek megoldásaként a Mars Tudományos Város projekt tervezői speciális, egymással összekapcsolt biodómokat terveznek, melyeket egyrészt feltöltenek oxigénnel, másrészt légnyomást generálnak, hogy valamelyest sikerüljön adaptálni a Mars kondícióihoz.

A terv egyik legnagyobb előnye a tudományos felfedezés lehetőségének megteremtése, ugyanis már a tervezetet is úgy készítik, hogy számos tudományos kutatóközpontot és laboratóriumot helyeznek el a város területére, aminek segítségével remekül fogják tudni szimulálni azokat a kihívásokat, amelyekkel a Marson egy esetleges kolonizáció esetén az emberiség szembenézne.