Tam_Bau
MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Divat, lélek és harmónia – kerti divat 2023-ban

Divat, lélek és harmónia – kerti divat 2023-ban

in.hu / fotók: pinterest.com

Kerti trendek, amit mindenhol látni fogunk 2023-ban.

Lehet, hogy idén nem maradunk annyit otthon, mint az elmúlt néhány nyáron a járvány miatt, de ez nem jelenti azt, hogy elhanyagoljuk udvarunkat és kertünket. Íme, a 2023-ban várható legfontosabb kerti trendek.

1. Társalgó sarok. Akár a család vagy a barátok vendégül látásáról van szó, a legtöbben azt szeretnék, ha a hátsó udvarunk, teraszunk vagy akár egy aprócska erkélyünk is ennek tökéletes helyszíne lehetne. Akár egy villás reggeliről vagy egy munka utáni levezető italról van szó, nincs is jobb hely erre, mint a szabadban üldögélni. A hátsó udvar nem csak a kutyák kiengedésére szolgál. Ha van ilyenünk, használjuk ki a teret, vegyünk néhány kerti bútort, egy jó grillezőt és máris jöhetnek a vendégek.

2. Termőkert.  Mivel az élelmiszerárak az egekbe szöktek az utóbbi időben, egyre többen vágnak bele saját zöldség-és fűszer termesztésbe. A paradicsom- és salátamagok például viszonylag olcsók, és ennek a sokszorosát érő termést eredményezhetnek. Az olyan fűszernövényeket, mint a bazsalikom, az oregánó és a koriander, szintén sokkal olcsóbban lehet otthon termeszteni, mintha az élelmiszerboltban vásárolnánk néhány szálat.

3. Színes szobanövények. Ma már külön trendje van a különböző szobanövényeknek, melyek már rég nem csak a kígyónövényekről vagy a Monsteráról szólnak. Nagy az érdeklődés a tarka szobanövények, különösen az ezüst, fehér vagy rózsaszín lombozatúak iránt.

4. Virágos kert. A vágott virágtermesztés népszerűsége robbanásszerűen megnőtt. A virágzó cserjék virágait is gyakrabban használják csokrokban. Például egyes hortenziafajták nagy virágai vágott virágként ütősnek tűnnek, és sok hortenziavirág jól szárad, így egész télen át díszítve élvezhetjük őket.

5. Örökzöldek. Sok lakástulajdonos keres alternatívát a lombhullató fákkal szemben, amelyek egész évben hajlamosak leveleket és vesszőket hullatni. Alacsony karbantartási igényű megoldást jelentenek az örökzöldek, amelyek magánéletet, árnyékolást és színt biztosítanak. Lehet, hogy télen nem tartózkodunk a szabadban, de jó érzés kinézni, és zöldet látni az ablakból. Mivel az örökzöldek különböző méretű és formájúak, a magas, egyenes fáktól a kedves, kerek formákig, a mi kerünkben is van olyan, amelyik megfelelő lesz.

6. Vadkert. Egyes háztulajdonosok a vad, vagy réti kertek megjelenését választják. Gondoljunk a növények sokféleségére és a lazább kialakításra a takaros ágyások vagy rendezett növénysorok helyett. Ez leginkább az udvar egy kis területén, vagy akár konténerekben is megvalósítható, ha kevés a hely. A hangsúly az olyan virágokon van, mint az kék sudárzsálya, a méhbalzsam, az évelő őszirózsa és az őshonos növények, amelyek segítenek a beporzó fajok támogatásában.

7. Szemet gyönyörködtető színek. Felejtsük el a nyugodt színeket, idén minden az intenzív, telített árnyalatokról szól a dísznövények esetében. Nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy milyen színeket kombináljunk egymással, az számít, mit szeretünk és hogyan maximalizáljuk a kertünk élvezetét.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock