MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Dior a YouTube-on

Dior a YouTube-on

roadster.hu

Ingyen megnézhető az utóbbi évek talán legfontosabb divatkiállítása.

A Christian Dior: Az álmok tervezője című kiállítást eredetileg 2017-ben, a francia divatház hetvenedik évfordulója alkalmából nyitották meg. A legendás divatház történetét bemutató tárlat akkoriban óriási szenzációnak számított, és hatalmas sikert aratott Londonban, Denverben, illetve Párizsban (ahol fél év alatt hétszázezernél is többen látták), most pedig ingyen elérhető a Dior YouTube-csatornáján.

Az eredeti tárlat a párizsi iparművészeti múzeumban, a Musée des Arts Décoratifs-ban volt látható, hogy aztán a háromszáz ruhából és rengeteg kiegészítőből álló kiállítás átköltözzön a londoni Victoria & Albert Múzeumba. A látogatók végigkövethették a divatház fejlődését az alapítástól egészen napjainkig.

Az egyórás film lényegében egy virtuális túrának felel meg, ami a csodás ruhaköltemények között barangol. A tárlaton az 1947-ben alapított divatház híres tervezőinek – Christian Dior, Yves Saint Laurent, John Galliano, Maria Grazia Chiuri, Marc Bohan, Gianfranco Ferre – darabjaiban lehet gyönyörködni, plusz archív fényképek, valamint eredeti vázlatok is részei az utazásnak.

A 20. század egyik legbefolyásosabb divattervezőjének tartott Christian Dior negyvenegy évesen lett igazán ismert az 1947-es New Look kollekciójával. Jellemzői az általánosan karcsú szabás, a hangsúlyozottan alakkövető felsőrész, és a lebegő szabású szoknyák voltak. Tíz évvel később, szívroham következtében hunyt el, vagyis az általa alapított divatház igazi világhódítását már nem érhette meg.