MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Cementlenyomat

Cementlenyomat

senior.hu

A válástól a betegségig: a fogaink megőrzik az életünk fontos eseményeit?

Egy új tanulmány szerint a fogunk sokkal többet elárul rólunk, mint pusztán a fogmosási szokásainkat. A fehér rágófelületeink ugyanis a jelek szerint kötelességtudóan megőriznek minden olyan élményt, amelynek jelentős hatása van az életünkre, a válástól kezdve a menopauzán át, egészen az esetleges börtönben töltött időig.

Egy nemrég megjelent tanulmány (Scientific Reports) azt állítja, hogy életünk minden fontos eseménye a fogunkban van rögzítve.
Vagy legalábbis abban a kemény anyagban, amit cement néven ismerünk, ez a matéria borítja a fogak gyökerét. A cement kötőszövetként ismert, segít a gyökérhártya rostjait az állkapocshoz rögzíteni, de igen csontszerű, valóban olyan kemény anyag, amelybe az életünk eseményei rögzülhetnek.

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a váz nem egy statikus szerv, hanem inkább egy dinamikus – állítják a kutatásokat végző New York-i tudósok.
Valójában a cement egy sűrű, merev anyag, ami tökéletesen a helyén tartja a fogakat. Ennek ellenére aprólékos krónikása is a Földön töltött életünknek. Idővel ugyanis a fák évgyűrűihez hasonlóan a cement is rétegeket képez a fogakon – az elsőt akkor, amikor a fog áttöri az ínyt.

Az említett tanulmány során a kutatók 47 fogsorrészletet vizsgáltak 16 embertől, akik 25 és 69 év közöttiek voltak. A tudósok rendelkezésére álltak a páciensek ismert orvosi dokumentumai és a személyes életük adatai is. A fogak a közép-afrikai malawiak csontvázgyűjteményéből származtak.

Amikor a kutatók összekapcsolták minden egyes cementréteg kialakulását egy kiemelkedő életállomással, felfedezték, hogy miként tudják a specifikus élettörténéseket a fogak alakulásában nyomon követi.

„Hirtelen megvilágosodtam, amikor a vékony (cement) rétegre néztem a mikroszkóp alatt és arra gondoltam, hogy megpróbálhatom a látványt az illető egy bizonyos életeseményéhez kapcsolni” – emlékezett vissza a kutatás egyik vezetője.

És valóban: annyira részletesek voltak a biológiai megfigyelések, hogy még azt is le tudták nyomozni a fogakon, hogy az illető mikor volt börtönben vagy mikor esett át egy súlyos betegségen.
Ahogyan a fa évgyűrűire tekintünk, úgy tekinthetünk az ember foggyűrűire: ezek a folyamatosan növő rétegek a foggyökér felszínén. A gyűrűk megbízhatóan dokumentálják az egyén élettani élményeit, a terhességi stresszt, a betegségeket, bebörtönzést – mindezek megkülönböztethető, tartós jelet hagynak a fogon.

A rétegek szerkezetében mikroszerkezeti, apró változások keletkeznek. Azt azonban nem tudni, hogy az olyan események, mint pl. egy válás miként tud nyomot hagyni, de az biztos, hogy a fogainkban sokkal inkább úgy fest, mint egy betegség.