MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Bölömbika lett a nyertes

Bölömbika lett a nyertes

hvg.hu

Megválasztották az év kilátóját: a nyertest csak a vízről lehet megközelíteni.

A Tisza-tó közepén álló, kizárólag vízről megközelíthető, alsó szintjén csónakkikötővel rendelkező, idén nyáron átadott Bölömbika-kilátót választották meg az év kilátójának – jelentette be az Aktív Magyarország. A kilátó az összesen leadott 17453 szavazat közül 3368-ot kapott az oldal látogatóitól, ezzel több mint 550 szavazattal szerzett többet, mint a második helyezett Szent Korona-kilátó.

A kilátónak a története is érdekes, azt ugyanis lelkes civilek kezdeményezésére és jelentős részben saját munkájuk révén épült meg egy másik, szintén Tisza-tavi kilátóval, a Fattyúszerkővel együtt: a Békatutaj túraszervező egyesület egy tél és egy tavasz alatt, a fagyos tavon kenuzva, nyakig sárban vagy a jégen négykézláb mászva építette meg a két kilátót, mindössze 35 millió forintos költségvetéssel. A két látványosság kalandos történetéről ebben a cikkben írtunk részletesen:

A versenyt idén is az Aktív Magyarország hirdette meg, és a nagyközönség küldhette be a kedvenceit. A több tucat beküldött kilátó és szálláshely közül szakmai szűri választotta ki a 10-10 legjobbat, melyek aktív turisztikai szempontból kiemelkedőek. A döntős mezőnybe csak jó állapotú, rendezett környezetű célpontok kerülhettek be, amelyek izgalmas turistautak vagy vízi turisztikai útvonalak mentén fekszenek, így sokan megfordulnak ezeken a helyeken – írják.

Meghirdették egyúttal az Év Turistaháza pályázatot is, amelyet az Országos Kéktúra útvonalán fekvő Szelcepuszta turistaszálló nyert meg. „A minden irányban több mint hat kilométernyi erdővel körülvett szálláshelyen csak a madárének és a fák susogása töri meg a csendet az Aggteleki-karszt erdeiben. A turistaház, amely egyben erdei iskolai bázishelyként is működik, egyedülálló geológiai képződmények és cseppkőbarlangok ölelésében fekszik, a rendkívül gazdag flóra és fauna pedig a természet olyan kincsestárai, melyek garantálják a különleges élményeket” – írják az épületről.