MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Boldog öregdiák

Boldog öregdiák

senior.hu

101 évesen érettségizett és ezzel valóra váltotta az álmát.

Nem mindennapi történetet írt az élet: egy 101 éves férfi megvalósította a legnagyobb álmát és megszerezte az érettségit igazoló oklevelet.

Merrill Pittman Cooper – aki egyébként 20 évet is letagadhatna – még 1934 és 1938 között járt az Storer College-ba Harpers Ferry-ben. A tanulmányokat azonban kénytelen volt idő előtt befejezni, mivel anyagi gondok miatt a családja Philadelphia-ba költözött.

Ez az 1865-ben alapított iskola kifejezetten a feketéknek épült intézmény volt a polgárháborút követően. Cooper latint, biológiát, angolt, történelmet, matematikát tanult. Az 1950-es években az oktatás megszűnt itt és az iskola a Történeti Park részeként működött tovább.

Cooper szívesen emlékezik vissza arra, hogy feketeként milyen nehéz volt akkoriban oktatáshoz jutnia. Ráadásul egyedülálló szülő nevelte, ami az életkörülményeit tovább nehezítette. Édesanyja bejárónőként dolgozott, hogy a tanulást és ellátást kifizesse fia számára. Coopernek az új cipőt és iskolai egyenruhát is a tanárok vették meg. Szeretettel emlékezik vissza a tanítóira, akik mindig segítették. Bár akkoriban ügyvédnek készült, végül sikeres karriert futott be a közlekedési ágazatban.

2018-ban az idős férfi felkereste az iskola épületét és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem szerzett annak idején érettségit. A családja viszont elhatározta, hogy megkeresik az illetékeseket, hátha tudnak segíteni. Végül több szervezet együttműködésének köszönhetően sikerült elintézni, hogy megkapja az érettségit igazoló oklevelet.

Cooper családja titokban szervezte meg a középiskolai oklevél átvételét. Az idős férfi semmiről sem tudott addig, amíg egy interjú ürügyén egy beépített kérdező el nem árulta neki. Öröme határtalan volt. Még egy kis ceremóniát is rendeztek számára egy hotelszobában, ahol uniformisba öltöztették.

Cooper egy háromgyerekes egyedülálló anyát vett feleségül, akivel annak 2015-ben bekövetkezett haláláig boldogan élt. Most sajátjának érzett, nevelt gyermekei feszítettek mellette büszkén a nagy eseményen.