MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Biztonsági előírások mellett a hét több napján fogadnak beteget

Biztonsági előírások mellett a hét több napján fogadnak beteget

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

„Jó diagnosztika nélkül nincs színvonalas gyógyítás.”

A régióban egyedülálló diagnosztikai szolgáltatást nyújt Szekszárdon az MR Diagnosztikai Központ, ahol várakozás nélkül, barátságos környezetben fogadják a pácienseket. A legkorszerűbb nyitott MRi géppel készülnek a felvételek, ez a gyermekek, a szorongással, betegséggel küszködők számára is elérhetővé teszi a különféle diagnosztikai vizsgálatokat, igény esetén angol és német nyelvű diagnózis is kérhető. A Spirit Egészségcentrum és a kórház bejárata mellett működő létesítmény a jelenlegi járványhelyzetben megváltozott nyitva tartással, de továbbra is fogadja a betegeket.

– Az MR fájdalommentes és mellékhatások nélküli diagnosztikai eszköz, fontos, hogy az emberi szervezetre nincsen káros hatása – mondta Szauer Márk, vezető radiológus. – Nyitott MR vizsgálatot végzünk egy modern MRI-berendezéssel. Ez azt jelenti, hogy nem kell egy csőben feküdni a páciensnek, ennek ellenére precíz képet kapunk a vizsgált területről.

– Milyen vizsgálatokat végeznek el itt, az MR Diagnosztikai Központban?
– Natív, vagyis kontraszt anyag nélküli vizsgálatokat végzünk el. A vizsgált testtájak, régiók a következők: koponya-, gerinc- (nyaki-, háti-, ágyéki-)-vizsgálat, keresztcsont-, farokcsont-, valamint izületi (váll-, könyök-, csukló-, kézfej-, csípő-, térd-, boka és lábfej-, sarok-, lábszár)-vizsgálat lehetséges központunkban. Megelőző és kombinált szűrővizsgálatot is kérhetnek a hozzánk fordulók, például stroke, demencia, szédülés, feledékenység, vagy különböző fejfájások kivizsgálására. Ezenkívül izületi fájdalmak diagnosztizálása miatt is felkeresnek bennünket.

– Sokan tartanak tőle, mire készülhetünk fel, hogyan zajlik egy vizsgálat?
– Egy körülbelül tíz perces adatfelvétel előzi meg a vizsgálatot. Egyszerre egy régiót vizsgálunk, általában minimum 20, maximum 50 percig tart egy-egy vizsgálat. Ezalatt mozdulatlanul kell feküdni a páciensnek, de arra is lehetőség van, hogy menetközben jelezzen, ha köhögnie kell, vagy bármi problémája van. Ilyenkor szünetet tudunk tartani, majd újra folytatjuk, nem kell elölről kezdeni az egész felvételt. Az elkészült képi anyagot azonnal megkapja a páciens CD-n, és az írásos értékelés maximum három munkanapon belül készül el. Kérésre sürgősségi vizsgálatokat, angol nyelvű diagnózist is tudunk vállalni. Az orvosi értékelést e-mailen, postán továbbítjuk, illetve személyesen is átvehető. A páciens rendszerint ennek birtokában keresi fel a szakorvosát.

– Mi a különbség a nyitott és a zárt csőszerű MR között, ugyanolyan pontos mindkettő?
– A zárt és nyitott MR közötti legnagyobb különbség az, hogy a mágneses tér más módon keletkezik. A nyitott MR-ek nyitottságukból adódóan kisebb térerővel rendelkeznek, ezért tartanak a vizsgálatok 5-10 perccel tovább. Cserébe a páciens nincs bezárva, a hozzátartozója mellette lehet és mivel sokkal halkabb, így közben rádiót, zenét, mesét lehet hallgatni, hogy jobban teljen az idő, sokan el is alszanak vizsgálat közben. Speciális protokollokkal és dedikált tekercsekkel is rendelkezünk egyes területekre és problémákra (pl.: csukló, váll, térd, gerinc, koponya vizsgálatok), ami tovább növeli ezen régiók vizsgálati pontosságát.

– A koronavírus járvány miatt milyen változások történtek?
– Korábban is bejelentkezés alapján dolgoztunk, ez továbbra sem változott. Telefonon hívnak, vagy e-mailen is kereshetnek bennünket, a járvány eddigi szakaszában csak szerdán fogadtunk betegeket. Sürgősségi ellátással, rövidített nyitva tartással dolgoztunk, amit csak fokozatosan oldunk fel, a biztonsági előírások szigorú betartásával.

– Mit jelent ez a gyakorlatban?
– Felhívjuk a páciensek figyelmét, hogy ne érkezzenek a megadott időpont előtt, szervezéssel igyekszünk elkerülni, hogy a betegek találkozzanak. Ha lehetséges, és nem szükséges kísérő, akkor kérjük, hogy egyedül jöjjenek, és természetesen előnybe részesítjük a bankkártyás fizetést. Mindenkitől kérjük, hogy maszkot és kesztyűt viseljen, ha valaki nem rendelkezik ilyen védőruházattal, azt biztosítunk. Természetesen minden munkatársunk maszkban és kesztyűben dolgozik, és a környezet, gépeket, eszközöket folyamatosan fertőtlenítjük. Szintén a biztonságot szolgálja, hogy az elkészült képi anyagot és értékelést is e-mailen küldjük át, nem muszáj személyesen átvenni. Továbbra is tartani tudjuk a maximum három napos határidőt, illetve kérésre sürgősségi vizsgálatokat, és angol nyelvű diagnózist is tudunk vállalni. A jelenlegi járványhelyzetben is biztonságos és színvonalas diagnosztikai szolgáltatást nyújtunk, a megelőzést és a gyógyító munkát segítjük.