Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
BÁT-GRILL Kft.: 25 év a baromfifeldolgozásban

BÁT-GRILL Kft.: 25 év a baromfifeldolgozásban

Takács Zsuzsa • fotó: Bátgrill Kft.

Hagyomány és generációváltás egy sikeres magyar tulajdonú cégnél.

Negyed évszázad hosszú idő, az élelmiszertermelésben különösen az. Szinte napra pontosan 25 éve kezdték meg a termelést Dél-Dunántúl legnagyobb brojlercsirke vágóhídján, a BÁT-GRILL Kft. üzemében, ahol a kezdeti huszonöt dolgozó helyett ma már 170-en végzik a munkát, beruházások, technológiai fejlesztések sorát hajtották végre, és évente 5,8 millió brojlercsirkét vágnak. Bátaszék legnagyobb foglalkoztatója, stabil és elismert cég, mely zökkenőmentesen veszi a sikeres vállalkozások egyik legnagyobb kihívását, a generációváltást is. SZEKERES SÁNDOR alapító ügyvezetővel és a stafétát átvevő JORDÁN ANDRÁS ügyvezetővel, korábbi kereskedelmi igazgatóval, a kerek évforduló kapcsán visszatekintettünk, és a jövőről beszélgettünk.

 

– Jó felidézni az indulást, szinte napra pontosan 25 éve vágtuk itt az első csirkét – kezdi Szekeres Sándor.

„A viták ellenére nem volt széthúzás”

– Komoly időtáv, hiszen az élelmiszer-iparban abban az időszakban sok szerencselovag próbálkozott, cégek indultak és buktak el, régi, nagy hagyományokkal rendelkező üzemek zártak be, és léptek újak a helyükre. Szerencsés helyzet volt, hogy az alapító tulajdonosok mindegyike rendelkezett baromfitenyésztéssel-feldolgozással kapcsolatos tudással, tapasztalattal, én az élelmiszeriparból érkeztem, és ez meghatározta a cég működését. A viták ellenére nem volt széthúzás, mindig előrehaladtunk, így valósultak meg a termelést segítő beruházások, technikai-technológiai fejlesztések.
Jordán András így fogalmaz: – A kezdetekre visszatekintve, én 1997-ben kezdtem, ma sokkal szabályozottabb a gazdasági környezet. Ez egyrészt biztonságot ad, másrészt nagy nehézséget jelent, rengeteg pénzt és energiát követel a vállalkozóktól. Ahol több a tulajdonos – ráadásul ők szakemberek – ott nagyobb esély van arra, hogy a józan ész felülkerekedjen, jó döntések szülessenek.

Kézi munkával kezdődött a feldolgozás…

Az 1995-ös indulást követően, amikor elsősorban kézi munkával végezték a feldolgozást, a profil nem változott – tudjuk meg az alapító ügyvezetőtől. A tevékenységi kör ma is a brojlercsirke vágása, feldolgozása, de az évek során több új üzemcsarnok épült, óriási technikai-technológiai fejlesztések történtek, és komoly szállítóeszköz-parkkal rendelkeznek. A brojlercsirkét szerződött partnereiktől állandó minőségben, szigorúan szabályozott keretrendszerben nevelik, saját nevelőteleppel is rendelkeznek.
A vevői igénynövekedés szinte kikényszerítette, hogy a kapacitást folyamatosan növeljék. Az első mérföldkőnek az 1998-as beruházás nevezhető, ekkor építették át a volt sütőipari üzemet saját profiljukra. Ezt követte a 2005-2006-os fejlesztés, amikortól meghatározóvá vált a gépesített technológia. Az újabb mérföldkő 2014-16 volt, ebben az időszakban a feldolgozóüzemet alkalmassá tették a további kapacitásbővítésre, majd 2017-től indult a következő beruházás, amikor összhangba kellett hozni a vágó- és feldolgozó üzemrészek közötti kapacitásokat. Ennek eredményeként 2000 darab/óra kapacitásról 4000 darab/órára emelkedett a feldolgozó vonal teljesítménye, ami újabb megoldandó feladatot ad a következő időszakra az alapanyag-termelésben és a termékek piaci elhelyezésében. Tavaly decemberben beépítették az utolsó technológiai sort, ami lehetővé teszi a korábbi ketreces élőcsirke beszállítás helyett a konténeres-fiókos szállítási módot. Ez korszerűbb megoldás, és állatvédelmi szempontból is kíméletesebb. A beruházások nagyságrendjéről annyit, hogy a két utóbbi projekt összesen közel 2 milliárd forint ráfordítást igényelt.

Biztonságot jelent a saját hűtőház építése

A legújabb folyamatban lévő pályázat egy 150 tonna kapacitású hűtőház megépítését célozza, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett versenyképességi támogatásként nyerték el, az ügyvezetők szerint a cég egyik gyengesége, kitettsége szüntethető meg a beruházással. Az április-május környéki vírushelyzet okozta piaci ingadozás rávilágított, hogy saját hűtő- és tárolókapacitást kell kialakítani. A termelés egyenletes, a piaci igények azonban a hagyományosan megszokott húsvéti és karácsonyi csúcsok mellett is változhatnak, erre kell felkészülni. A 470 milliós beruházás ötven százalékát nyerték el támogatásként, és ami kuriózumnak számít, hihetetlen gyorsasággal kifizetésre is került az összeg.

Értékesítési koncepciók és jövőkép

A BÁT-Grill Kft. kezdetektől azt a stratégiát követi, hogy a multik kiskereskedelmi üzleteibe nem szállít. Vevőik elsősorban a belföldi nagykereskedők, szakboltok, a kiskereskedők tőlük vásárolnak, vagy közvetlenül eljönnek az áruért Bátaszékre. Saját bolttal is rendelkeznek Bátaszéken és Pécsett, utóbbi nagyvárosban rövidesen új üzletet nyitnak, és idővel talán az online értékesítés is egyre nagyobb szerepet kaphat. A BÁT-GRILL friss termékei szinte az ország egész területén megvásárolhatók, európai országokba exportálnak is, legnagyobb partnereik Ausztriában és Romániában találhatók.

A cégvezető triumvirátus: (balról) Neidhardt Ferenc, Szekeres Sándor, Jordán András

Hogy mit hozhat a stabil, a tavalyi eredmények alapján több mint hatmilliárd forint árbevételű nagyvállalatnak a jövő? A jelenlegi hagyományos termékkört, vagyis a friss, lédig kiszerelésű brojlercsirkét mennyiben érdemes változtatni?
– A számok, és az eltelt negyedszázad tükrében ez a döntés jónak bizonyult, de az új generáció, a fiatalok részéről van egy igény a további feldolgozás irányába – válaszol az ifjú ügyvezető. – A mai fogyasztási szokások is ezt támasztják alá, de tudomásul kell venni, hogy mi nem tartozunk az óriáscégek közé. A jövőképről szólva négy alappillért tartok fontosnak, amire építhetünk: a beszállítók, a dolgozók, az üzemi technológia és a vevők.
A folyamatos egyensúly, az elégedettség fenntartása a célunk.
A mi piacunkon, az élelmiszertermelésben egyre inkább felértékelődik a minőség, erre kell a hangsúlyt fektetnünk.

Bátaszék legnagyobb foglalkoztatója, Dél-Dunántúl legjelentősebb brojlercsirke vágóhídja

Feldolgozó üzem – csomagolók

A járvány pozitív következményei

A piaci kihívások mellett további nehézséget jelentett a koronavírus-járvány hatása, ami elsősorban tavasszal csapódott le. A kereslet a friss baromfitermék iránt kezdetben rendkívül erősnek bizonyult, majd ezután drasztikusan megtorpant. Nagyon rövid idő alatt hatalmas készletek halmozódtak fel. Az üzem működésének biztonságos fenntartása érdekében a dolgozók munkakörülményeit tekintve rendkívüli intézkedések kerültek bevezetésre, amelyeket ma is fenntartanak. A termelés biztonsága korábban is szigorú előírásokat követelt, ezért egyebek mellett szociális konténert állítottak fel, a dolgozók távolságtartását igyekeztek így biztosítani, és a munkaszervezésben vezettek még be változtatásokat. A vírushelyzet a nehézségek mellett szerencsére hozott néhány kifejezetten pozitív változást is. Megerősítette a munkavállalók bizalmát a cég iránt.

A dolgozók több mint tíz százaléka legalább 15 éve dolgozik a cégnél


– Nálunk nem volt létszámleépítés, nem csökkentettük a béreket, juttatásokat, stabil munkahelyként megerősítettük a pozíciónkat. Mindig az volt a célunk, hogy úgy tekintsenek ránk, hogy ez egy jó munkahely, jó itt dolgozni, és ez a megítélés a nehéz időszakban csak megerősödött. A BÁT-GRILL hagyomány, a 25 év alatt nem változott, biztonságot jelent.

A cég életében most zajlik az első nagy generációváltás, amit tudatosan, családi szálak mentén, de szakmai szempontokat figyelembe véve valósítanak meg. A tulajdonosok, alapítók gyermekei érzik az elvárás súlyát, és a jövő fejlesztési lehetőségeit keresik, a következő 25 év teljesítményét alapozzák meg. Ami Jordán András szerint, családi indíttatással még nagyobb kihívás, felelősség. 

Előhűtő – 4000 db broilercsirke óránként