MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
„Az ünnep az, hogy visszatérhettek a gyerkőcök,  és mi is – egészségesen”

„Az ünnep az, hogy visszatérhettek a gyerkőcök, és mi is – egészségesen”

Kölyökház Alapítvány

Tíz éves a Kölyökház családi bölcsőde Szekszárdon.

Egy hónap leállás után újra fogadnak gyermekeket Szekszárdon, a Kölyökház családi bölcsődéi. A Kölyökház Alapítvány fenntartásában tíz éve működő bölcsődékben 5-7 fős kiscsoportokban, összesen 24 gyermek ellátásáról gondoskodnak, és részben Montessori pedagógiai módszerek alkalmazásával fejlesztik a kicsiket. Az egyéni fejlődéséhez alkalmazkodó, szeretetteljes pedagógia nagyszerűen egészíti ki a gondozási tevékenységet, a fantázia és az önállóság támogatásával az első közösségi szabályok megtanulása mellett, az ésszerű korlátokat is megtapasztalják itt 1-3,5 éves korig a gyermekek.

Csendjáték, türelem, simogatás, fejlesztés, sajátkészítésű játékok, hetente új témavilág – ezek mind a Kölyökház bölcsőde jellemzői. A járványhelyzet a Kölyökházban is nehéz helyzetet teremtett. A leállást követően először azok a szülők hozták gyermeküket, akiknek nem volt lehetőségük otthoni munkavégzésre. A csoportok lassan újra telnek, néhány kisgyermek felvételére most is van lehetőség. Az igazi jelentkezési időszak nyár végén és januártól szokott beköszönteni, de az idei év mindentől eltérő volt, különleges és figyelmeztető. Az eddig is szigorú higiéniás előírásokat tovább szigorították, naponta többször fertőtlenítenek, a szülők nem léphetnek be a csoportszobákba, egymástól elkülönítve hozzák-viszik a gyermekeket. Eleinte rövidített nyitva tartással működtek, ma már egész napra tudják fogadni a gyerkőcöket. Akik teljesen jól fogadják az új szabályokat, profin mosnak kezet, értik, hogy miért viselünk maszkot, és a szülők is maximálisan együttműködnek, tudják, hogy gyermekeik számára a lehető legbiztonságosabb környezetet igyekeznek megteremteni.

Szabó Mónika, az alapítvány vezetője elmondta: a teljes leállás idején online tartották a kapcsolatot a szülőkkel, foglalkozásokat, meséket töltöttek fel a pedagógusok, és a kényszer kollégái részéről új készségeket is felszínre hozott. Kellőképpen rugalmasnak kell lenni, ezt bizonyította be az elmúlt időszak. Mindez a járványhelyzet pozitívuma, mint ahogy például a karantén alatt készültek fel a nyári tematikus hetekre, amit óvodások, iskolások számára szerveznek minden évben. Az indiánfejdíszek, kalózhajók már elkészültek, remélik, hogy a nyári foglalkozásokat megtarthatják az ovisok és kisiskolások számára. A szakember hozzáteszi: „Úgy terveztük, hogy a tíz éves működést egy fergeteges gyerkőc-szülő bulival ünnepeljük meg a nyár elején, most az ünnep az, hogy visszatérhettek a gyerkőcök és mi is – egészségesen.”

A Kölyökház programjaira (Montessori alapú iskolaelőkészítő foglalkozások, nyári tematikus hetek, szülinapi zsúrok) és a családi bölcsődei csoportjaiba jelentkezők a weboldalon
(www.kolyokhaz.hu), vagy a facebook oldalon találnak elérhetőséget. Minden esetben személyes találkozó előzi meg a felvételt, szeretettel várják az érdeklődő szülőket, nagyszülőket.

Címünk: 7100 Szekszárd, Bezerédj u. 19. • Telefon: +36 20/293 2202