MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
„Az iskolák bezárása veszélyesebb lehet

„Az iskolák bezárása veszélyesebb lehet"

hvg.hu

Németországban már azon tanakodnak, kinyithatnak-e szeptemberben az iskolák.

A Covid–19 delta mutánsa az előző variánsoknál fertőzőbb, miközben a 12 éven aluli gyerekek számára még nincs jóváhagyott oltás. Vajon ilyen körülmények között kinyithatnak-e az iskolák? Ennek nézett utána a közszolgálati Deutsche Welle Németországban.

„A delta vírus nem veszélyesebb a gyerekekre, mint a korábbi Covid–19-mutánsok. Ezt mutatja a mi tanulmányunk is, amelyet 1500 iskolás vizsgálata után készítettünk el, és ezt tanúsítják a brit adatok is, pedig Nagy-Britanniában jóval inkább előrehaladottabb a fertőzés terjedése, mint Németországban” - mondta Jakob Armann kutatóorvos, a tanulmány egyik szerzője.

A gyerekek továbbra is viszonylag könnyen vészelik át a deltavírus-fertőzést éppúgy, mint a korábbiakat. Jakob Armann a drezdai egyetemi gyermekkórházban dolgozik, és elmondása szerint náluk jelenleg egyetlenegy páciens sem fekszik delta fertőzéssel. Hoztak ugyan hozzájuk néhány gyereket, de őket ellátták, és nem volt szükség kórházi kezelésre.

A doktor szerint továbbra is ritka, hogy a gyerekek megkapják a koronavírus-fertőzést. Pontosabban szólva elsősorban a rizikócsoportokat fenyegeti a fertőzés éppúgy, mint a felnőttek esetében.

Armann szerint éppen ezért az iskolák bezárása sokkal nagyobb veszélyt jelent a társadalom normális működésére, mint amekkora problémát jelenthet a delta vírus megjelenése az oktatási intézményekben.