MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Az akkumulátor, ami nem tud felgyulladni

Az akkumulátor, ami nem tud felgyulladni

24.hu

Az új, tűzálló folyadékkal megspékelt akkumulátorokat mínusz 75 és plusz 80 Celsius-fok közötti hőfokon tesztelték.

Kutatóknak sikerült létrehozniuk egy olyan akkumulátort, amelyben a rendkívül gyúlékony elektrolitot kicserélték a kereskedelmi tűzoltó készülékekben megtalálható anyagra. A készülék így képes elkerülni a túlmelegedés okozta tüzet, ahogy az ennek következtében végbemenő robbanást is – írja az Interesting Engineering.

A Nature Sustainability folyóiratban publikált tanulmány szerint a hagyományos elektrolit folyadék szerves oldószerből és vezetőképes lítiumsóból áll. Ezek gyúlékonyak és hajlamosak a hőkibocsátásra, így könnyedén tüzet vagy robbanást okozhatnak, ezért a kutatók régóta keresik a megoldást, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a kereskedelmi egységeket.

Az új, tűzálló folyadékkal megspékelt akkumulátorokat mínusz 75 és plusz 80 Celsius-fok közötti hőfokon tesztelték, a próbatételt pedig gond nélkül teljesítették.

Ezt követően szögekkel is tesztelték az újfajta egységeket – ez egy bevett iparági módszer –, amelyek a hagyományos akkumulátorokkal szemben nem lettek zárlatosak, és nem generáltak tüzet a sérülés keletkezése után.

Bár az eredmények kecsegtetőnek tűnnek, a kutatók néhány kihívással is szembesültek. Ilyen például az, hogy a legtöbb ismert nem gyúlékony szerves oldószer fluort és foszfort tartalmaz, amelyek károsíthatják a környezetet. A szakértők folytatják a fenntarthatóbb és költséghatékonyabb alternatívák utáni keresést az elektrolitjuk számára.