MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ausztria legmeredekebb sípályáját adták át

Ausztria legmeredekebb sípályáját adták át

sielok.hu

A síterep üzemeltetői szerint komoly kutatásokat végeztek a legmeredekebb osztrák pályák tekintetében.

Most szombaton először használhatja a nagyközönség a tiroli Kaunertal-gleccseren az idei szezonra épített új lift mellett található szintén új fekete pályát, amely a síterep szerint „Ausztria legmeredekebb sípályája”.

Tavaly ősszel a gleccseren átadtak egy modern nagykabinos liftet és mellette új pálya is épült. A fekete jelzésű és angolul elnevezett „Black Ipex” (magyarul fekete kőszáli kecske) pálya a síterep kommunikációja szerint Ausztria legmeredekebb pályája. Az új pálya 41,3 fok, vagyis 87,85% meredek.

A síterep üzemeltetői szerint komoly kutatásokat végeztek a legmeredekebb osztrák pályák tekintetében. Szerintük az új pálya meredekebb, mint a kitzbüheli „Streif”, amely „csak” 85%-os. Sokak előtt ismert a hírhedt „Harakiri” pálya Mayrhofen síterepén, amely 78%-os. Kicsivel meredekebb a Lech síterepén található „Der Lange Zug” pálya, amely 80%-os. Egy kicsivel még ennél is meredekebb a Silvretta Montafon „Black Scorpions” pályája, amely 81%-os, a gleccser üzemeltetőinek statisztikája szerint.

A tavaly átadott lift mellett három pálya indul a völgy irányába, ezek közül a legmeredekebbet eddig nem lehetett használni. Mivel a Black Ipex első része eléggé meredek, ezért nagyon sok hó kell rá, hogy síelhető legyen. Az egész pálya kb. 3 kilométer hosszú, 3113 méteres magasságból vezet 2750 méterre, de az említett meredek szakasz csak a pálya első 500 métere. Ha valaki itt leküzdi magát, utána már könnyebb lesz ...

Az üzemeltetők szerint már lenézni is félelmetes a pálya tetejéről és kíváncsian várják, hogy a hétvégén hányan próbálnak meg lejönni rajta.