Tam_Bau
MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Átmeneti megoldások: Kurzarbeit és munkaerő-kölcsönzés

Átmeneti megoldások: Kurzarbeit és munkaerő-kölcsönzés

Takács Zsuzsa • fotó: Fastron Hungária Kft.

Fastron Hungária Kft.: a lehető legtöbb munkahelyet megmenteni.

Tolna megye meghatározó vállalkozása, nagy hagyományokkal rendelkező nagyvállalat. A Fastron Hungária Kft-t sem kerülte el a koronavírus járvány okozta gazdasági válság, mely elsősorban az autóipari ágazat drasztikus visszaesését jelenti. A cégvezetés ebben a nehéz helyzetben mindent elkövet azért, hogy megőrizze a stabilitást, eközben igyekeznek a lehető legtöbb munkahelyet megőrizni.

– Januárban nagy reményekkel indultunk, a járványhelyzet miatt azonban olyan helyzettel szembesültünk, amivel korábban soha. A cég tevékenységi körének jelentős részét teszi ki az autóipari ágazat, ezen a területen hetven százalékkal csökkent az árbevétel, átütemeztük az új projekteket, hatékony megoldásokat kerestünk a működéshez –kezdte Hikádi Zsófia HR-vezető.

Információ és empátia

– A két nagy gyáregysége közül a lemezmegmunkáló üzem termelésében jelenleg még minimális visszaesés tapasztalható (bízunk abban, hogy ez tovább nem is fog csökkenni), az autóipari gyáregység azonban nagyon megszenvedi a válságot, ezen a területen drasztikusan csökkentek a megrendelések. Arra kényszerültünk, ami korábban nem jellemezte a Fastront, a munkatársak több mint tízenöt százalékától meg kellett válnunk. Nem tehettünk mást, igyekeztünk folyamatosan információt adni és nagyon humánusan megvalósítani – teszi hozzá a szakember. Így is nehezen éltük meg mindannyian, pedig helyben más üzemekkel, vállalatokkal együttműködve próbáltunk az emberek későbbi elhelyezkedését segíteni.

A túlélés záloga

A megmaradt munkatársaknak is kellett áldozatot hozni. A kormány által májusban bevezetett „Kurzarbeit” programba lépett be a vállalat, ami segítséget jelent a válságos helyzetben a munkahelyek megőrzésében, de ez önmagában nem oldja meg a kialakult nehéz helyzetet. A csökkentett munkaidőben dolgozók számára a munkáltató időarányosan fizeti a munkabért, a kieső munkaidő hetven százalékát pedig az állam finanszírozza. Ezt a megoldást több száz főből, egy kivételével, minden érintett munkavállaló elfogadta, akinek a programot felkínáltuk. Valamennyien tudomásul vették, hogy a nehéz időkben mindenkinek valahogy hozzá kell járulnia, áldozatot kell hoznia a helyzet megoldásához a hosszútávú cél érdekében. A cég vezetői, a menedzsment is csökkentett bért vesz fel, példát mutatva ezáltal, hogy meg kell húzni a nadrágszíjat. A Kurzarbeit program bevezetésével egyébként nem kis kockázatot vállalt a cégvezetés, ugyanis a támogatás fejében továbbfoglalkoztatásra kötelezett a cég, ami egy kritikus helyzetben pontosan mutatja a hosszú távú szándékot.


A kiszámíthatóság, a stabilitás és az emberség, a munkatársak megtartásának szándéka jellemezte mindig a Fastront. A létszámleépítés azonban elkerülhetetlenné vált, először a januárban, az új projekthez felvett, próbaidőn lévő munkatársakkal nem hosszabbították meg a szerződésüket, az elbocsátottak egy részét ők teszik ki. Minden lehetőséget megragadtak, hogy megőrizzék a munkatársakat, ehhez új megoldások is születtek. Így például munkaerő-kölcsönzés keretében több munkatársuk szekszárdi cégnél végez betanított munkát. Ez nem hoz közvetlen gazdasági hasznot, a legfontosabb, hogy ennyivel több munkahelyet meg tudtunk őrizni.

Kieső bevételek – új projektek

Már most dolgozik a cégvezetés azon, hogy a kieső bevételeket új projektek bevezetésével pótolják. A nehéz gazdasági helyzetben a válságkezelés mellett sem lehet megállni, beruházások, fejlesztések szükségesek. Folyamatos tárgyalások zajlanak új projektektől, új termék szériagyártásáról, de a korábban megszokott ügymenetet lassítja a jelenlegi járványügyi helyzet.
A kormányzati támogatási lehetőségeket is nagyon figyelik, igyekeznek igénybe venni, emellett arra készülnek, hogy a gazdaság újraindulásával a lehető legjobb pozícióban legyenek.
A központi óvintézkedéseket gondosan betartják, lázmérés, maszk viselése, folyamatos fertőtlenítés jellemző minden munkaterületen, a távolságtartást továbbra is betartják, és korlátozzák a külsősök bejárását a telephelyekre.

„Számíthatunk a kollektívára”

Hikádi Zsófia szerint a járványhelyzet alkalmazkodásra kényszerítette a céget. – Nehéz év vár ránk, de ez a helyzet megmutatta, hogy számíthatunk a kollektívára. A Fastronra mindig jellemző volt a változás, a megújulás képessége, mindent elkövetünk azért, hogy ez a jövőben is így maradjon. T.Zs.