MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Aszódi Attila: Az összes reaktort azonnal le kell állítani

Aszódi Attila: Az összes reaktort azonnal le kell állítani

index.hu

„Mindenféle harcot be kellene szüntetni a létesítmény környékén."

Az orosz–ukrán háború miatt le kellene kapcsolni a zaporizzsjai atomerőművet, mivel a jelenlegi helyzetben nem garantálható az erőmű biztonságos működése – írta Aszódi Attila volt államtitkár, a BME Nukleáris Technikai Intézetének oktatója Láncreakció című szakblogján.
A szakértő az írása elején felidézte: az utóbbi hónapokban számos alkalommal esett szó arról, hogy a háború miatt egy nukleáris katasztrófa is bekövetkezhet az erőműnél.

Aszódi Attila ezzel kapcsolatban leszögezte:

A zaporizzsjai atomerőműben mára kialakult helyzet sérti a nukleáris szakma alapvető szabályait. Lehetetlenné teszi a szakszerű munkavégzést a nukleáris biztonság, a fizikai védelem és a nukleáris anyagok biztosítéki felügyelete területén is. A közvetlen fizikai behatás kockázatán túl nagyságrendekkel növeli az emberi hibázás lehetőségét.

A volt államtitkár szerint a háborús helyzet „olyan többletkockázatot okoz”, amelyre az erőmű tervezői nem voltak felkészülve. „Egyetlen felelős kormány, hatóság vagy üzemeltető sem viselkedhet úgy, hogy a létesítmény tervezési alapján túli, a normálisnál jelentősen nagyobb kockázatú állapotát szándékosan létrehozza, és azt szándékosan fenntartsa” – tette hozzá Aszódi Attila.

A BME oktatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) egyik dokumentuma rögzíti, hogy az elsődleges biztonsági célkitűzés az emberek és a környezet megóvása a radioaktivitás káros hatásaitól, és hogy „a nukleáris biztonságnak minden más szempont felett elsőbbsége van”. Véleménye szerint „ha a harcban álló felek úgy látják, hogy nem kizárható akármelyik oldalról a zaporizzsjai atomerőmű tüzérségi támadása, akkor az összes reaktort haladéktalanul le kell állítani, és biztonságos, lehűtött állapotba kell hozni – írta Aszódi Attila.

Aszódi Attila szerint a helyzetet segíthetné az is, ha a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői mielőbb megérkeznének a helyszínre, és felmérhetnék, milyen állapotok uralkodnak az erőműben. Ezentúl pedig mindenféle harcot be kellene szüntetni a létesítmény környékén, és minden fegyvert, robbanóeszközt el kellene távolítani a közeléből.

Legyen világos: az az állapot, ami mára a zaporizzsjai atomerőműben létrejött, ellentétes a nukleáris ipar szabályaival, alapelveivel, és súlyosan sérti az ukrán és az orosz nukleáris biztonsági szabályokat is

– írta a volt államtitkár, miközben azt is hozzátette: csernobili típusú, nagyságú balesettől nem kell tartani. Aki ezzel fenyegetőzik, az egyértelműen „az európai lakosság és a politikai döntéshozók hergelését célozza, politikai természetű, és nem műszaki alapokon nyugszik”.