MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Ahol tilos telefont és okosórát az osztályterembe vinni

Ahol tilos telefont és okosórát az osztályterembe vinni

444.hu / Herczeg Márk / fotó: magyarnemzet.hu

„Bár a mobiltelefonok összefonódtak az életünkkel, nem valók az osztályterembe”.

Jövő év elejétől a hollandiai diákoknak tilos lesz bevinniük a mobiltelefonokat, a táblagépeket és az okosórákat az osztálytermekbe – jelentette be a holland oktatási miniszter.

Az NLTimes angol nyelvű holland lap azt írta, Robbert Dijkgraaf oktatási miniszter a szabályozást ismertető közleményében arról is tájékoztatott, hogy az okostelefonok továbbra is használhatók lesznek, ha kifejezetten szükség van rájuk a tanórákon. Ilyen kivétel lehet, ha a diákok épp a digitális készségekről tanulnak, vagy a használójának egészségügyi okokból van szüksége az eszközre, illetve engedélyezett lesz a fogyatékossággal élőknek is.

Dijkgraaf szerint „bár a mobiltelefonok összefonódtak az életünkkel, nem valók az osztályterembe”.
Azt mondta, a diákoknak képesnek kell lenniük koncentrálni, és lehetőséget kell biztosítani nekik a jó tanulásra. A mobiltelefonok zavarók ebben a folyamatban, meg kell védeni a diákokat ettől – közölte.

Az iskoláknak október 1-ig kell megtalálniuk a módját annak, hogyan vezetik be a 2024. január 1-től érvényes korlátozást. De ha ez nehézségekbe ütközik, vagy a módszer nem hoz kellő eredményt, 2024 nyarára törvényi szabályozás léphet érvénybe – közölte a holland oktatási miniszter. (MTI)