MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Ahol a Tejút hömpölyög, galaxisok, üstökösök és hullócsillagok várnak

Ahol a Tejút hömpölyög, galaxisok, üstökösök és hullócsillagok várnak

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András, Zselici Csillagpark

Páratlan élményt ígér minden korosztálynak a Zselici Csillagpark.

Fürkészhetjük a csillagos égboltot, gyönyörködhetünk az érintetlen természeti környezetben, túrázhatunk, élvezhetjük a hárs illatát, a zselici erdő szimfóniáját. Mehetünk egyedül, családdal, barátokkal, vagy csoportosan, garantált a maradandó élmény.

Kaposvártól alig húsz kilométerre fekszik, az erdő közepén, mégis könnyen megközelíthető. A SEFAG Zrt. nagyszabású projekt keretében alakította ki a Zselici Csillagpark Látogatóközpontot, melynek közelében található a Hotel Kardosfa Ökoturisztikai és Konferencia Központ. A közelben festői tó, kialakított stégekkel, horgászhelyekkel, a partján a térség népművészetét, hagyományát bemutató tájházzal, gondozott tisztásokkal, a tölgy-bükk-erdőt színesítő ezüsthársak kirándulásra hívogató ritkás aljnövényzetével. Az igazi különlegesség minden korosztály számára azonban a Csillagpark, itt a gyermektől a szülőn keresztül az idősebb generáció is talál érdekességet.

– A természet alkotta utánozhatatlan látványt élményszerű ismeretekkel egészítjük ki, akár az égboltot, akár a Földet célozzuk meg, akár nappal, vagy akár éjszaka szervezzük a programot – fogalmazott Dr. Mosoni László csillagász, aki az akadémiai kutatómunkája után vállalta el a Csillagpark vezetését, és három segítő munkatársával együtt fogadja a vendégeket. Általában másfél órás programokra kell gondolni. Az esti programok során a csillagvizsgáló kupolában elhelyezett 40 cm tükörátmérőjű távcsövekkel csillaghalmazok, galaxisok, ritkábban üstökösök, az égbolt vándorai is felfedezhetők, szakemberek segítségével. Az épületből nyíló észlelőteraszon a szabadból is fürkészhetik az eget a laikus, vagy hobbicsillagász érdeklődők.

Dr. Mosoni László csillagász a hatalmas távcsöveket mutatja a csillagvizsgáló kupolában

A Zselic sötét égboltja, alacsony fényszennyezettsége kiváló környezetet teremt ahhoz, hogy az égbolt jelenségeit megfigyeljük. A Tejút felismerhetően hömpölyög az égbolton, a program során, láthatóságuk függvényében bemutatják a Holdat, a Naprendszer bolygóit, felejthetetlen élményt ígérnek a Szaturnusz gyűrűinek, a Jupiter holdjainak és felhősávjainak megfigyelése és a hullócsillagok. A csillagvizsgáló távcsövei alkalmasak arra is, hogy a közvetlen megfigyelésen túl az égbolt csodáiról fényképfelvételek is készüljenek. Nemrég készült el az új asztrofotó-kiállítás, ami különleges látványt ígér. A nappali program részeként a planetáriumban 3 dimenziósnak ható filmvetítésen vehetnek részt a látogatók. A kupolára vetített égbolt virtuális képe után kézzelfogható anyagként csodálhatják meg a kiállított meteoritokat. Páratlan tárgyakat őriznek itt, mint például a közel tíz kilós, Argentínában megtalált színtiszta vasból álló aszteroida-maradványt, vagy a 25 grammos Hold-darabkát.

A Csillagpark hétfő kivételével, minden nap látogatható, éjszakai és nappali bemutatókat tartanak, egy főtől akár nagyobb csoportok is részt vehetnek a szervezett bemutatókon, A távcsöves programokat csak derült időben tudják megtartani, borult időben planetáriumi programot és kiállítási bemutatókat tartanak. Nyáron keddenként is éjfélig vannak nyitva, de más időpontokban is szerveznek távcsöves bemutatókat. Ezekre regisztrálni kell, és minden esetben érdemes tájékozódni telefonon vagy online.
A csillagászati témájú programok mellett a természeti környezet bemutatását is vállalják, a csoportok igényének megfelelően a túrákon bemutatják az erdei és a vízparti életközösséget, a növény- és állatvilágot. Előre egyeztetett időpontban a Csillagvizsgálótól a Ropolyi tavat is érintő kb. 4 kilométeres túra kisiskolás gyermekekkel is két óra alatt végigjárható. Ezen kívül az 1 kilométerestől a 34 kilométeres távig, összesen nyolc – gyalogosan, kerékpáron, vagy lovon bejárható – túraútvonal van a térségben. Aki pedig a magasból szeretné látni a páratlan környezetet, a csillagvizsgáló mellett található 25 méteres kilátót megmászva, további élményeket gyűjthet.

A térség folklórját bemutató tájház július 1-jétől látogatható a Ropolyi tó mellett

Az alig egy kilométerre fekvő három csillagos Hotel Kardosfa tökéletes választás azoknak, akik különleges helyszínt keresnek családi vagy céges rendezvény számára. A vadász stílusú szobák, a rusztikus kialakítás hangulata a vidéki lét érzetét és csendes nyugalmát ígéri. Az erkélyes szobákból sötétedés után páratlan élményt nyújt a Zselici Csillagpark látványa, és maga a csillagos égbolt. Wellness-szolgáltatás, úszómedence, jakuzzi, szauna is igénybe vehető, az egész napos élményeket követően a hazai és a nemzetközi konyha ízei mellett, helyi alapanyagokból készült specialitásokat, vadételeket kóstolhatnak a vendégek a hotel éttermében.

A Hotel Kardosfa csendes nyugalmával, wellness-szolgáltatásokkal, vadételeket is kínáló éttermével várja a vendégeket

Információ:
Tel.: 82/505-180, 30/1907-360,
E-mail: info@zselicicsillagpark.hu
www.zselicicsillagpark.hu