Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Agyagos a talaj, ez a teendő

Agyagos a talaj, ez a teendő

sokszinuvidek.24.hu

Ahhoz, hogy kertünk virágzó és gazdag legyen, jó talajra van szükség.

A nem megfelelő talajjal is lehet csodát tenni. Az ideális kerti talaj tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességgel rendelkezik. Ha a talajban túl sok az agyag, az a víz felhalmozódását okozza, ami kárt okoz a növényeknek, hiszen a gyökerek nem jutnak elég levegőhöz, így megfulladhatnak, valamint a gyökerek nem tudják a vízben oldott tápanyagokat megfelelő mértékben felvenni sem, írja a treehugger.com.

Ha túl agyagos a talajunk, a szerkezete előnytelenné válik, ezért érdemes javítani rajta, hogy a növények megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juthassanak.

Először is vizsgáljuk meg a talajt

Vegyünk a markunkba egy marék nedves kerti földet. Ha a csomó azonnal szétesik, a talaj túl homokos. Ha nehéznek és ragadósnak érezzük, golyót tudunk formálni belőle, ami megtartja alakját, akkor a talajban túl sok agyag van. Az iszapos talaj nyálkás lesz, ha nedves, és porszerű lesz, ha száraz. A jó kerti talaj megtartja formáját, de szétesik, ha piszkálni kezdjük.

Ültessünk talajjavító növényeket

Az agyagos talaj viszonylag kevés növénynek kedvez, ezért a talaj levegőztetése érdekében érdemes mélyen gyökerező növényeket beleültetni, így amikor a növények elpusztulnak, szerves anyaguk természetes komposztot hoz létre, ami lehetővé teszi a víz átfolyását és segít felbontani az agyagszemcséket, tehát lazábbá teszi a talajt.

Adjunk a talajhoz komposztot

Ha nem akarunk egy évet várni a komposzt kialakulására, keverhetünk is a földhöz. A komposzt talajtakaróként a talaj tetejére adható. Azokon a helyeken, ahol a talaj megfagy, a fagyás és felengedés természetes folyamata a komposztot a talajba juttatja. Azokon a helyeken, ahol nem fagy, az eső a tápanyagokat a talajba szivárogtatja.

Segít a talajtakarás is

Ha komposzt nem áll rendelkezésre, takarjuk a talajt faforgáccsal, szalmával, fűnyesedékkel, szénával. Borítsunk a talaj tetejére 6-8 centiméter mulcsot, ez idővel lebomlik, és természetes anyagokkal egészíti ki a talajt.

Jöhetnek a férgek

A férgek hozzáadása a talajhoz felgyorsítja a szerves anyagok lebomlását a talajban. A férgek áthaladnak a talajon, és természetesen levegőztetik azt, míg az általuk hátrahagyott ürülék is egy módszer a talaj komposztálására.