MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Afganisztánban megtiltották a nőknek, hogy egyetemre járjanak

Afganisztánban megtiltották a nőknek, hogy egyetemre járjanak

24.hu

Sok középiskolás korú lány reménykedett abban, hogy iskoláik újra megnyílnak.

Az afgán kormány kedden megtiltotta a nőknek, hogy magán- és állami egyetemekre járjanak – tudta meg a New York Times. A hírt az oktatásügyi tárca is megerősítette.

A Talibán kormányzása a 2001 előtti hagyományokat folytatja, az elmúlt húsz év emberi- és szabadság jogi vívmányai pedig szisztematikusan épülnek le az országban.

A tálib vezetés a győzelem utáni napokban ígéretet tett arra, hogy a lányok is részt vehetnek az oktatásban, melyet az új tanév kezdetekor is megerősítettek. Amikor a nyugati forgatócsoportok már várták a sulik előtt a kendőben érkező kislányokat, váratlanul reggel Kandahárból érkezett az ukáz, hogy egyelőre nem kezdődhet meg számukra a tanítás a hatodik osztály felett.

Ekkor a tisztviselők közölték: több időre van szükségük ahhoz, hogy tervet készítsenek ahhoz, hogy az iszlám törvényeknek megfelelően nyithassák újra az iskolákat a lányok számára. Sok középiskolás korú lány reménykedett abban, hogy iskoláik újra megnyílnak, mivel az egyetemek továbbra is engedélyezték a nők számára az órák látogatását. A keddi döntés azonban minden reményt eloszlatott.

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait, kizárva őket így a közéletből és az oktatásból.
A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották. Mindemellett a nők sérelmére elkövetett, felderítetlenül maradt, gyilkosságok száma növekedett.