MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A világegyetem része lesz a puli

A világegyetem része lesz a puli

hvg.hu • fotó: KAFI

Ha találnak a közelében másik égitestet, azt is magyar kutyafajtáról nevezik majd el.

Magyar pályázat is nyert a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU által kiírt versenyen, amelyben exobolygók (a Naprendszeren kívül található planéták) és központi csillaguk elnevezésére tehettek javaslatot a csapatok. Így a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó a Komondor és a Puli nevet viselheti a jövőben – közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont.

A IAU tavaly harmadszorra írta ki a pályázatot, ezúttal 20 exobolygó-rendszernek kerestek új nevet, összesen 91 ország 603 pályázata versengett egymással, köztük Magyarország is. Az elnevezési kritériumok közé tartozott, hogy ha a rendszernek esetlegesen új bolygóját fedezik fel a későbbiekben, azoknak neve témájában illeszkedni tudjon a korábbiakhoz. Elsőként a James Webb Űrteleszkóp fogja a jövőben megvizsgálni ezeket a rendszereket, jelenleg egy központi csillagból és egy felfedezett exobolygóból állnak – ha tehát felfedeznek egy újabb égitestet a rendszeren belül, azok is magyar kutyafajtákról kaphatják majd nevüket.

Világszerte több mint 8800 hivatásos és amatőr csillagász, tanár és diák, tudománykommunikációs szakember és a csillagászat iránt érdeklődő egyéni jelentkező vett részt a versenyben, Magyarországot a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont exobolygó kutatói, valamint a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagászai és amatőrcsillagászok képviselték. Mint írják, pályázatuk az ómagyar pásztornemzet nomád, vándorló életmódja előtt tiszteleg: emléket állít az akkori kultúra megbecsült részét képező, a vadászatban, nyomkövetésben, illetve a nyájak őrizetében jeleskedő kutyafajtáknak.

A magyar kutyafajtákról elnevezett exobolygó-rendszernek van egy másik magyar vonatkozása is, ugyanis a központi csillag körül keringő bolygót a magyar származású Bakos Gáspár részvételével fejlesztett Magyar Automatikus Távcsőhálózat (Hungarian Automated Telescope Network, HAT-Net) exobolygó-kereső távcsőhálózat segítségével fedezték fel.

Az elbírálás során előnyt élveztek a pályázók anyanyelvén kitalált nevek, a végleges döntést a bizottság a bolygók felfedezőivel egyeztetve hozta meg.