MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A vasút pénzén mehettek nyaralni

A vasút pénzén mehettek nyaralni

nlc.hu • fotó: ujszo.com

A település többi lakói viszont kiakadtak, mert ők is szenvedtek a zajos munkálatoktól, de nem kaptak semmit.

Szállodában üdült egy német pár a Német Államvasutak (DB) költségén, amíg nagy zajjal járó vágányjavítást végeztek otthonuk mellett egy-egy hétvégén.

Heinz Dieter Kimpel és felesége, akik a Rajna partján fekvő Kaubban laknak, májusban egy hétvégét tölthetett szállodában az észak-rajna–vesztfáliai Grevenbroichban, amely kétórányi autóra fekszik a lakhelyüktől. Egy másik hétvégét a jóval távolibb, ám számos kikapcsolódási lehetőséget kínáló bajorországi Bad Kissingen fürdővárosban pihentek.

A középkategóriás szállodai szobák éjszakánkénti 80 eurós költségét a Német Államvasutak (DB) állta. A házaspár elégedett azzal, ahogyan a vasúttársaság megkímélte őket a vágányjavítás éjszakai zajától. Ha otthonukban maradtak volna, egész éjjel a pályamunkásokat az áthaladó vonatok veszélyére figyelmeztető sziréna hangját hallgathatták volna.

Az esettel kapcsolatban a DB szóvivője elmondta, hogy a vasút menti, zajártalommal sújtott lakosok közül távolról sem mindenki kap olcsó üdülést, általában igyekeznek elkerülni az éjszakai munkavégzést vagy a minimálisra leszorítani a lármát, amivel a munka jár, olykor mobil zajvédő falat helyeznek ki.

Az építési szabályzat zajártalomra vonatkozó előírásai határozzák meg, hogy ki jogosult szállodai elhelyezésre, ami csak ritkán fordul elő, a konkrét körülményektől függően. A középkategóriás szállodára a vasút tesz javaslatot, vagy az érintettekkel közösen választják ki.

Az ügy kiváltotta azoknak a Kaub am Rhein-i lakosoknak a tiltakozását, akik ugyancsak szenvedtek az éjszakai munka zajától, de nem kaptak semmiféle kárpótlást, mert a munkaterülettől távolabb laknak.