MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A ValóVilág 11-ben látottak miatt kérik az MTA-t, hogy vezessen be egy írásreformot

A ValóVilág 11-ben látottak miatt kérik az MTA-t, hogy vezessen be egy írásreformot

index.hu

A helyesírástól rettegő emberek lelkiállapota miatt aggódik.

Nyelvújításra ösztönzött egy ValóVilág 11 nézőt azok a képsorok, amikor VV Kriszti nem bírta visszatartani könnyeit, miután a reality technikum hetében nem tudta helyesen felírni a tanároktól kért szavakat a táblára. A látottakon felbuzdulva Bíró Zoltán levelet küldött az RTL-nek, illetve a Magyar Tudományos Akadémiának, melyben azt javasolja, hogy vezessék be az általa kidolgozott, egyszerűsített ABC használatát egy írásreform keretében. A férfi mindezt azért találja szükségesnek, mert a helyesírástól rettegő emberek lelkiállapota miatt aggódik, amely „generációkon keresztül kínozza” a tanulókat, mint ahogy az látható volt VV Kriszta esetében is.

Bíró írásában arra kéri az MTA-t, hogy vezessék be a Bíró Zoltán-féle ABC használatát, melynek alapelveit pontokba szedte:

Minden hangot csak egy betűvel azonosítunk.
Az új betűk a lehető legjobban hasonlítsanak a régire.
Az új betűk írásához kevés tintára és helyre legyen szükség.
A férfi állítása szerint az általa kidolgozott reformnak köszönhetően az írás és az olvasás is könnyebben tanulható lesz, erre 8 éves kislányának esetét hozza fel példaként, akinek néhány mondattal sikerült elmagyaráznia saját módszerét, melyet követően a lány „tökéletesen el tudta olvasni a Bíró ABC-vel írt szövegeket”.

Kérdezem az MTA-tól, hogy hány ezer generáción keresztül akarják még megkínozni a magyar gyerekek többségét az általános iskolákban? Szerintem az MTA-nak kötelessége segíteni abban, hogy a magyar gyermekek kevesebbet szorongjanak és boldogabbak legyenek – olvasható a férfi levelében, amely ide kattintva érhető el.