MENÜ
2021. október 27.
Szabina
A svájci közszolgálati tévé riportot készített arról, hogyan szervezi alapítványokba az állami vagyont a kormány

A svájci közszolgálati tévé riportot készített arról, hogyan szervezi alapítványokba az állami vagyont a kormány

24.hu nyomán, fotó: delhir.info

A jövőben összesen 32 alapítvány veszi át az állami intézményeket.

Privát alapítványokba helyezi az állami vagyont a magyar kormány címmel sugárzott riportot a svájci SRF televízió. Az SRF megkereste a magyar kormányt és a Fideszt is, hogy kommentálják a vádakat, de nem kívántak nyilatkozni.

A beszámolóban kitértek rá, hogy a kormány egyetemeket, a kastélyokat, a termőföldeket és energetikai vállalatokat akar „közérdekű” alapítványokba helyezni, amelyek vezetőségében a Fideszhez hű személyek ülnek. Bemutatják a Budapesttől 25 kilométerre fekvő Gödöllői Királyi Kastélyt:

Sissi kedvenc kastélya ma már a turisták kedvelt úti célja. Most a kormány egy magánalapítványnak adja a kastélyt – hangzik el a riportban, hozzátéve: már Magyarország vezető gazdasági felsőoktatási intézménye, a Corvinus Egyetem sincsen állami kézben. 2019 júliusában ugyanis a magyar kormány átadta az egyetemet egy alapítványnak, most pedig a rektor helyett az alapítvány dönti el, hogy ki taníthat, illetve az alapítvány ellenőrzi a költségvetést is.

A jövőben összesen 32 alapítvány veszi át az állami intézményeket. Egyetemek, klinikák, energetikai és gyógyszeripari vállalatok, kikötők, kastélyok, múzeumok, színházak – ezek mind alapítványok kezébe kerülnek. Az alapítványok tagjairól (a kuratórium tagjairól – a szerk.) a kormány dönt. Az alapítványi megbízatás élethosszig tart – fogalmaznak. Hozzáteszik: az alapítványi vezetők közül többen a jelenlegi kormány miniszterei. Az állami tulajdon magánalapítványokba való átvezetése a felsőoktatásban halad a legnagyobb léptekkel: az ország 21 állami egyetemének felét ma magánalapítványok működtetik, teszik hozzá.

A riportban arra is kitérnek, hogy Magyarországnak milliárdos nagyságrendű részvénypakettjei voltak hatalmas cégekben, például a MOL-ban, ezeket a részvénycsomagokat is elajándékozták. A megajándékozott neve az anyagban nem hangzott el.

A Mathias Corvinus Collegium a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült Tombor András szerelemprojektjének indult, majd negyed századdal később rengeteg pénzzel szállt be a kormány, és kiszorította a Fidesz-közeli üzletembert. Volt és jelenlegi diákokkal, oktatókkal és a főigazgatóval beszélgettünk, hogy megmutassuk, mi az az MCC, és hová tart.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezet jogi vezetője a SRF kérdésére értelmetlennek és illegálisnak minősítette az eljárást, mivel így az állami vagyon örökre elvész.

A következő kormány soha nem fogja tudni visszaszerezni az állami vagyont az alapítványok zsebéből – fogalmazott.