Tam_Bau
MENÜ
2022. december 7.
Ambrus
A rózsalonc gondozása, metszése, szaporítása

A rózsalonc gondozása, metszése, szaporítása

kertpont.hu

A rózsalonc varázslatos cserje, amely évről évre megbízhatóan virágzik. Dús virágai sokféle színben pompáznak.

A rózsalonc fajtái, jellemzői

Kevés olyan cserje létezik amely felvehetné a versenyt a rózsalonc dús virágpompájával. Ágait kora nyáron sűrűn borítják a bíborvörös, rózsaszín vagy fehér, harang alakú, tölcséres virágok.

A kertek leggyakoribb dísze a jól bevált ösztörűs rózsalonc (Weigela florida), amelyen május végétől halvány rózsaszín virágok nyílnak. A három méter magasra növő cserje tökéletesen fagytűrő.

A nagyon alacsony, mindössze 1-1.5 méteresre növő törpe fajták, a ‘Purpurea’ és a ‘Nana Variegata’ szintén rózsaszínű virágokat hoznak. A ‘Purpurea’ fajta virágai jól mutatnak a barnásvörös levelek háttere előtt. A ‘Nana Variegata’ fajta sárgásfehér szegélyű leveleinek köszönhetően a virágzási időn kívül is lenyűgöző látványt nyújt a kertben.

A keresztezett fajták 1,5-2,5 méter magasra nőnek, tehát valamivel alacsonyabbak, mint az ösztörűs rózsalonc, virágaik színe ugyanakkor változatosabb. Különösen kedvelt az erőteljes felépítésű, rubinvörös virágú ‘Bristol Ruby’, a jól ismert, sötét rózsaszínű ‘Eva Rathke’ és a rendkívül dúsan nyíló, kárminpiros ‘Styriaca’ fajta. A ‘Bristol Snowflake’ és a ‘Candida’ fehér virágú fajták. A ‘Conquete’ fajtát feltűnően nagy, világos rózsaszín virágfürtök díszítik.

Ritkaságnak számít a körülbelül 1,5 méter magasra növő mandzsu rózsalonc (Weigela middendorffiana), melynek világossárga, belül narancsszínű, cső alakú virágai kettesével nyílnak a hajtáscsúcsokon.

Hova ültessük?

Az igénytelen, egyszerűen gondozható rózsalonc jól illik vegyes összeállítású, természetes sövényekbe. Azonos időben nyíló cserjék ültetésével meglepően dús virágpompát érhetünk el.

Kora nyáron a rózsalonc üde színfolt a tavasszal vagy késő nyáron nyíló cserjék között, sötétzöld lombja később a nyáron virágzó növények tetszetős kísérője.

Önmagában is mutatós rózsalonc alacsony fajtái az előkertben és a kisméretű évelőkből összeállított ágyásban is magukra vonják a figyelmet.

Rózsalonc gondozása

A rózsalonc félárnyékban is fejlődik, de napsütésben dúsabban virágzik. Virágzási ideje májustól júniusig tart. Jó vízáteresztő talajt igényel. Minden faj mésztűrő. Száraz időben öntözzük a fiatal növényeket.

Tavasz és ősz: Kedvező időszak a telepítéshez. Takarjuk a talajt a növények körül.

Késő tavasz alkalmas a dugványok vágására. A levágott hajtásdugványok melegágyban hamar meggyökeresednek.

Nyár: Visszavágás és öntözés. Virágzás után vágjuk le az idősebb ágakat kevéssel a talaj fölött. Az erős visszavágás serkenti a rügyképződést. Száraz időben rendszeresen öntözzük.

Ősz. Fagyvédelem. Hideg éghajlatú területen az első években takarjuk vastag lombréteggel a növények tövét. Később csak a ‘Candida’ fajtának van szüksége erre.

A rózsalonc időnként ritkító metszést igényel. Virágzás után vágjuk le az idősebb ágakat kevéssel a talaj fölött.

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/data/www/clients/client99/web374/tmp) in Unknown on line 0