MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A Perzsa-öböl egyik legizgalmasabb országa

A Perzsa-öböl egyik legizgalmasabb országa

player.hu / Ujlaky István

Rengeteg egzotikus tájjal és természeti kinccsel várja a turistákat az Ománi Szultánság – sőt, egyre inkább várja.

Ahogy Szaúd-Arábiának megvan a Vision2030 programja, Ománnak ez a Vision2040: az ország Lakásügyi és Várostervezési Minisztériuma nemrég bejelentett egy nagyszabású vegyes fejlesztést, az OMD-t (Omani Mountain Destination). A terveket az AtkinsRéalis kivitelező cég jegyzi, a projekt pedig a Jabal Al Akhdar hegyláncon épül majd, és az ország legmagasabban, 2400 méteren fekvő települése lesz.

Cél egy százszázalékosan megújuló energiából működő turistaparadicsom felépítése; az OMD csak egyike az Oman Vision 2040 programnak.

Lakóépületek, szállodák, üzletek épülnek, sőt még egy „egészségügyi falu” is. Mindent a helyi közösségek bevonásával, felmérések és kutatások alapján fejlesztenek, hogy megfeleljenek az igényeiknek.

A teljes projektet 2,4 milliárd dollárosra tervezik, és a befejezése után mintegy ötezer új munkahelyet teremt.

A sűrűbben lakott területeken lakóházak és középületek sorakoznak majd, a hegyoldalakba integrált infrastruktúrával, míg a turistáknak szánt részek burkolt sétányait zöldövezetek és vízfelületek veszik majd körbe.
Omán rengeteget fektet turizmusba, a 2040-program célja például 2030-ig öt, majd 2040-ig tíz százalékra emelni a turizmus GDP-hez való hozzájárulását.

Kiemelt szerepet kap a „sötét égbolt zóna”, azaz a fényszennyezéstől mentes területek, amelyeket igyekeznek megóvni az OMD fejlesztéseknél is. Ezenkívül épül magaslati edzőközpont, valamint a biológiai sokféleséget kutató nemzetközi R&D központ.

Lesznek sziklák mentén vezető sétányok egy nemzeti tájvédelmi körzetben, általában pedig a terv 85%-ban gyalogosbarát környezetet biztosít.
Építenek egy létesítményt az extrém sportoknak (Wadi Al Harbi Park) is. Azért a közlekedési hálózatot kénytelenek fejleszteni, de ott is lesz szabadidős alternatíva, mégpedig egy új drótkötélpálya-rendszer.

(Forrás: Parametric Architecture, látványtervek: AtkinsRéalis)