MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A pandák eledelével is ki lehet váltani a műanyagokat

A pandák eledelével is ki lehet váltani a műanyagokat

haszon.hu / KÓNYA ÁDÁM

Biológiailag lebomló, környezetbarát, gyorsan nő, korán érik és sokféleképpen felhasználható.

A felsorolt tulajdonságai miatt akár a környezetre sokkal károsabb műanyagok egyik helyettesítője is lehet a bambusz. Azonban egy hazánkban termő gomba is felveheti a harcot a műanyagipar ellen.

Egyre nagyobb teret kaphat a bambusz ipari felhasználása

A bambuszra, mint egyes műanyagfajták megújuló és környezetbarát helyettesítőjére tekint a kínai kormány. Emiatt hároméves programot indítottak, melynek célja az alapanyag népszerűsítése, valamint a piacának a bővítése. Továbbá olyan fenntartható ipari rendszert próbálnak kiépíteni, amely nagy mennyiségben termesztheti és dolgozhatja fel a növényt – írja a Global Times.

A bambusz gyorsan nő, három-öt év alatt beérik, meglehetősen olcsón telepíthető és gondozható, valamint erős szénmegkötő. Emellett segítheti a levegő tisztulását és megakadályozhatja a talajeróziót, de más kedvező tulajdonságai is vannak. Nem mellékesen az óriáspandák alapvető tápláléka.
A VG megjegyzi, Kínában 837 bambuszfaj él. Az ottani bambuszerdők összterülete 7,56 millió hektár. A több mint 10 ezer kínai bambuszfeldolgozó vállalkozás nagyjából 150 millió tonna bambuszt kezel évente, tavaly 415,3 milliárd jüan értékben. A szektor átlagos éves növekedési rátája 30 százalék felett van.

Erdei gombából készült anyagok válthatnak ki műanyagokat

Napjaink egyik nagy kérdése valóban az, mi legyen a műanyagokkal. Az abból készült tárgyak nagyon lassan bomlanak le és szennyezik a környezetet. Kutatók szerint a probléma megoldásához hozzájárulhat a hazánkban is igen elterjedt Fomes fomentarius nevű gombafaj, azaz a bükkfatapló. A belőle készült anyagok több területen kiválthatják a műanyagot.

A műanyagokból hulladékhegyek képződhetnek, melyek a környezetre káros hatással vannak. Azonban a gombából készülő anyagok biológiailag hamar lebomlanak, és egyébként is újrahasznosíthatók. A bükkfatapló különösen alkalmas a feladatra, hiszen különféle tulajdonságú anyagok hozhatók belőle létre: például puha, szivacsos, kemény és fás.

A bükkfatapló felhasználhatósága

A fatörzs oldalából növő gombafajt évezredek óta tűzgyújtásra használják, hiszen könnyen gyullad.

A Science Advances folyóiratban közölt kutatásból kiderül, a Fomes fomentarius különlegessége, hogy háromrétegű. A rétegeknek eltérő tulajdonságaik vannak, így a felhasználhatóságuk is különböző. Például a kemény külső héj használható szélvédők ütésálló bevonataként, a puha középső rész képes lehet utánozni a bőrt, a harmadik állaga pedig fás.

A Verge emellett arról ír, növekszik az érdeklődés a gombaalapú csomagolóanyagokra, a textíliákra és az építőanyagokra. Továbbá egy gombafonalakból készült fejhallgató prototípusa már elkészült.

Azonban nem várható, hogy a bükkfatapló egy csapásra megoldja a műanyagproblémát. Azért sem, mert a betakarítása az erdőkből túl nagy kárt tenne a környezetben. Valamint érdemes lenne módosítani a gomba genomját, hogy az előnyös tulajdonságai hangsúlyosabbak legyenek. Továbbá tartósabbá kellene tenni a belőle készült anyagokat.