MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A nápolyi kosár

A nápolyi kosár

hvg.hu

Egy helyi művész így próbál segíteni a koronavírus-járvány idején bevétel nélkül maradt rászorulóknak.

Annyi baljós hír van manapság, hogy mindenki vár valami jobbra, biztatóra. Így vagyunk ezzel mi is: nem dobja fel sem a home office-ban, sem a szerkesztőségben ülő újságírót a helyzet, amikor jóformán csak bajokról szóló információkat kap. Pedig van azért olyan is, aminek örülni lehet, ami megnevettet, vannak remek kezdeményezések, példaértékű kiállások. Ezeket gyűjtjük ebben a cikksorozatban.

"Ha tudsz, beleteszel valamit, ha nem, kiveszel" – mondja Angelo Picone nápolyi street artist, a Szolidaritás Kosara nevű kezdeményezés elindítója. Picone fonott kosarakat lógat le az erkélyéről az utcára, amelyekben alapvető élelmiszerek, és néha meleg ebédek is vannak. Ezekből a kosarakból bárki elveheti ingyen, ami szükséges neki, de újra is lehet tölteni a kosarakat annak, akinek kicsit több minden van felhalmozva otthon. Picone így próbál segíteni a rászorulóknak, miközben a társas távolságtartás szabályait sem szegi meg.

A koronavírus európai terjedésének epicentrumában, Olaszországban milliók maradhattak ideiglenesen munka nélkül az izoláció és az önkéntes karantén bevezetése miatt, miközben eddig több mint 15 ezren haltak meg a COVID-19 betegségben. Az egész országot gazdaságilag és lelkileg is megrázó járvány idején minden apró szolidáris cselekedetnek talán még nagyobb jelentősége van, mint eddig bármikor.