MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
A mesterséges intelligencia képes megmondani...

A mesterséges intelligencia képes megmondani...

hvg

...milyen bor ízlene Önnek.

Akár még az egészségügyben is jó szolgálatot tehet egy új mesterséges intelligencia, mely képes lehet megmondani, milyen ital (vagy akár étel) felelhet meg valaki ízlésvilágának.

Igen különös mesterségesintelligencia-algoritmust hívtak életre a Dán Műszaki Egyetem (DTU), a kaliforniai Caltech és a Koppenhágai Egyetem kutatói – olyat, amely képes „megkóstolni” borokat, és kiválasztani, hogy egy adott személynek melyik lehet a kedvence. Ugyanezt a bravúrt kávéval és sörrel is meg tudja ugrani az MI.

A bor-algoritmust az emberek ízekről alkotott benyomásaival tanították be. Ez az a megközelítés, mely lehetővé teszi, hogy az MI pontosan meg tudja mondani, milyen bort preferálhatunk – magyarázza Thoranna Bender, a DTU végzős hallgatója.

Mint a témában született, az arXiv folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, az első lépéshez 256 önkéntesre volt szükség, akik részt vettek egy borkóstolón. Ennek során – íz és borfajta szerint – kiértékelték az italokat, majd ezeket a kutatók egy bor-megkülönböztető algoritmus betanításához használták fel.

Összességében, a teszt segítségével információkat tudtak nyerni a kutatók arra vonatkozóan, hogy mely borok íze hasonlít egymáshoz, és melyeké nem.

A szakemberek állítják: amikor az algoritmus elegyítette a borcímkék és az emberi értékelések adatait, pontosabban tudta megmondani valaki borpreferenciáit, mint egy olyan modell, ami hagyományos adatokat használt – képeket, szövegeket.

Mint az Interesting Engineering megjegyzi, a technológia még kicsit kezdetleges, a szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák: az ízek megértése fontos része a fenntartható, egészséges élelmiszer-előállításának – hiszen természetesen nem csak a borok viszonylatában lehet hasznát venni az ilyen fejlesztéseknek.

A megoldás – a már említett kávés, sörös alkalmazási területen túl is – akár még receptek ajánlásához is alkalmazható, nem is beszélve az egészségügyi alkalmazásról. Utóbbi esetben ugyanis a betegek ízlésének megfelelő, de egyúttal tápanyagokban is gazdag ételek kereséséhez is használható lehet egy ilyen technológia.