MENÜ
2024. árpilis 24.
György
A márciusban ellopott Van Gogh-festmény nyomában

A márciusban ellopott Van Gogh-festmény nyomában

index.hu

Túszdrámába illő képek jelentek meg az ellopott Van Gogh-festményről.

Arthur Brand holland művészeti nyomozó a saját bevallása szerint két, túszdrámák stílusára hajazó fotót kapott azokról a Van Gogh-festményekről, amiket a koronavírus-járvány alatti kijárási tilalom idején loptak el a Singer Laren Múzeumból március 30-án.

Az 1884-ben készült Tavaszi kert című festmény értékét 6 millió euróra becsülik.

Brand – akit az AFP szerint úgy is szoktak hívni, hogy a szépművészet Indiana Jones-sza – állítása szerint pár napja kapta egy olyan forrástól a képeket, amelyet nem akart megnevezni.

Az egyik fotón a festmény a New York Times napilap május 30-i száma és a Meesterdief (Mestertolvaj) című 2018-as könyv között látható. Az utóbbi arról az Octave 'Okkie' Durham nevű holland betörőről készül, aki többek között a Van Gogh Múzeumba is betört. A másik fotó egy közelkép a festmény hátulján található provenienciáról, ami Brand szerint egészen biztossá teszi, hogy ez az igazi műalkotás.

A nyomozó szerint három hónapja dolgozik az ügyön, és ez az első bizonyíték, hogy a festmény még létezik. Azt is hozzátette, hogy ezek a fotók a maffia köreiben terjednek. Az egyik képen látható egy új karcolás is, Brand szerint a sérülés a rablás idején keletkezhetett. A nyomozó szerint az lehet egy lehetséges magyarázat a fotók létezésére, hogy a tolvajok most keresik a vevőt a feketepiacon.