Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A kormánynak nem célja az euró bevezetése

A kormánynak nem célja az euró bevezetése

24.hu

Hosszabb távon meg ki tudja” – jegyezte meg Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterjelölt.

Szerda reggel kezdet ét vette az ötödik Orbán-kormány miniszterjelöltjeinek bizottsági meghallgatása a Parlamentben. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterjelölt szerint a kormány célja a fenntartható gazdasági növekedés, és a fenntartható felzárkózás. Ennek egy sor alapfeltétele van, például az önálló gazdaságpolitika (euró nélkül), az önellátás (élelmiszer és energia területén), és mindezek nyomán elérhető szerinte a 3,5 százalékos növekedési többlet a magyar gazdaságból az EU-átlaghoz képest – írta a Portfolio.hu.

Nagy Márton többek között a következőket mondta:

Rövid távon, közép távon sem kérdés az euró. Ezzel arra utalt, hogy a kormánynak nem célja az euróbevezetés. „Hosszabb távon meg ki tudja” – jegyezte meg.

A költségvetés egyensúlya megvalósul: idén tartani fogja a kormány a 4,9 százalékot, jövőre ezt 3,5 százalékra csökkenti.
Jövőre 76 százalékra csökkenhet az államadósság. 2023-ra szufficitbe fordul a fizetési mérleg egyenlege – sorolta.

Akkor fenntartható a felzárkózás, ha az ország kifektető.
Az építőipar alapanyag szektorban és az élelmiszer kiskereskedelemben növelni kell a hazai tulajdon részarányát. De ide tartoznak a biztosítók is, velük foglalkozni kell. És ide tartozik a távközlés is, ezekben a szektorokban a hazai tulajdon részarányát növelni kell – sorolta a célokat.

Önellátó gazdaság a cél legalább két fronton: élelmiszer és energia területén.
Alacsony az élelmiszerfüggőség, de magas az energiafüggőség – értékelte. Az élelmiszer terén jól állunk, többet exportálunk, mint importálunk, de nagyon fontos elmondani, hogy nem minden élelmiszerfajtában. Az importban bizonyos termékeket ki kell váltani, nem szabad megelégedni azzal, hogy az élelmiszerkereskedelemben szufficites az egyenlegünk.

A felzárkózás folytatódni fog – 2030-ra a cél az EU átlagának 100 százaléka, a jelenlegi 76 százalékról.
Magyarország jelenleg a 20. helyen áll, Lengyelország a 19. Mi most Lengyelországgal versenyzünk. Ha a többletnövekedésünket 2 százalékról 3,5 százalékra emeljük, akkor 2030-ra elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjét – vetítette előre.

Kérdésekre válaszolva elmondta, az áfacsökkentés veszélyes intézkedés lenne, mert nem jut el a fogyasztókhoz. A kereskedők nem adják át. Akik egyébként többségében külföldi tulajdonban vannak. Őket nem akarjuk támogatni – szögezte le.

A meghallgatás végén 10 igen és 4 nem mellett Nagy Mártont alkalmasnak találta a Gazdasági Bizottság a miniszteri pozícióra.